Hírek

Lengyelország Abrams harckocsikat kap az amerikaiaktól

Az Egyesült Államok jóváhagyja az M1A2 Abrams tankok elavult KE-W A1 lőszerrel való eladását Lengyelországnak

borítókép illusztráció : https://commons.wikimedia.org M1A1 Abrams Tank mark6mauno : CC-BY-2.0

Az amerikai fél jóváhagyta az M1A2 Abrams tankok eladását Lengyelországnak. A lengyelek tankokat, mérnöki járműveket, szimulátorokat és lőszert is kapnak. A lengyelországi Abrams arzenál olyan elavult löszereket és felszerelést kap majd, amelyeket 20 éve fejlesztettek ki – írja a Defense24 .

Az Egyesült Államok több mint 13 900 M830A1 HEAT töltény, 6 900 XM1147 programozható töltény és ismeretlen számú KE-W A1 szubkaliberű töltény eladását hagyta jóvá.

A szubkaliberű lövedéket, amelyet a lengyel harckocsik kapnak, 20 évvel ezelőtt fejlesztették ki. A lőszer az orosz Relikt komplexum szintjén korszerű védelmi eszközökkel lesz ellátva de harckocsik kilövésére nem nagyon lesz alkalmas

Jelenleg a KE-W A1 továbbra is az egyetlen Abrams szubkaliberű lövedék, amelyet külföldi ügyfeleknek szállítanak. Krzysztof Platek, a lengyel védelmi minisztérium fegyverzeti osztályának szóvivője hangsúlyozta, hogy az Abrams tankokat új lőszerrel kell hitelesíteni, beleértve a DM63A1-et is. Ez a lőszer a lengyel Leopard 2PL és Leopard 2A5 arzenáljában található.

A volfrámmagos KE-W A1 120 mm-es sima csövű ágyúval szerelt harckocsikhoz készült. A lőszert az M1A1, M1A2 és Leopard 2 harckocsik használhatják.

2021 júliusában vált ismertté, hogy Lengyelország négy zászlóalj Abrams tankot kíván vásárolni az Egyesült Államoktól.

Ajánlott Cikkek