Hírek

Lengyelország jogállamiságát kérdőjelezte meg az Európai Bizottság

Nem tudni mikor lesz vége ennek a most már kimondhatjuk támadássorozatnak, amit az Európai Bizottság folytat Magyarország és Lengyelország ellen. Szerdán Lengyelországot vonták kérdőre megint jogállamisági kérdésekben. Lengyelország ahogy írtuk nem maradt adós a válasszal a támogatásokkal kapcsolatban sem.

Az Európai Bizottság úgy véli, Lengyelországban szisztematikusan megsértik a jogállamiságot, a testületnek komoly aggályai vannak a bíróságok függetlensége, az emberi jogok, a szexuális reproduktív jogok és a diszkrimináció terén – jelentette ki Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén.

A lengyel jogállamiságról szóló plenáris vita keretében a biztos hangsúlyozta: a bizottság „lépéseket” tett a jogállamiság betartásának biztosítása érdekében Lengyelországban, egyebek mellett a lengyel bíróságok függetlenségének védelmét célzó eljárásokat indított. Kötelezettségszegési eljárás folyik amiatt is, hogy az országban LMBTI-mentes övezeteket vezettek be egyes helyi önkormányzatok.

Szkínász szerint az LMBTI-mentes övezeteknek nincs helyük az EU-ban, nem egyeztethetőek össze az európai társadalmi modellel.

A lengyel abortuszjogok korlátozásával kapcsolatban elmondta: az EU-ban minden nőnek joga van a magas szintű egészségügyi ellátáshoz, ez magában foglalja a reproduktív egészséget.

Hozzátette, a brüsszeli testület kész arra, hogy az uniós szerződések által adott hatáskörét felhasználva biztosítsa az uniós jogszabályok integritását és sérthetetlenségét.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője felszólalásában nevetségesnek nevezte, hogy lassan minden hónapban sor kerül egy olyan vitára, ahol a baloldali többség Lengyelországot támadja.

Az EP-képviselő azt mondta: valójában az lehet frusztráló sok EP-képviselő számára, hogy a kelet- és közép-európai országok saját kezükbe vették a sorsukat, kiállnak a hagyományos, keresztény értékek mellett, és ezért sikeres, stabil és biztonságos országok.

„Megértem, hogy idegesíti önöket, hogy ezek az országok nem szorulnak rá a maguk gyámkodására, és elég erősek ahhoz, hogy a saját útjukat járják” – mondta el Hidvéghi.
„Egyszer és mindenkorra meg kell érteni, hogy a tagállamok hozták létre az Európai Uniót, nem pedig fordítva. Ugyan vannak páran, akik föderális Európáról ábrándoznak, de a valóság az, hogy továbbra is a tagállamok joga dönteni az igazságszolgáltatás megszervezéséről, a határok védelméről, a családról, oktatásról és egészségügyi kérdésekről” – húzta alá a képviselő.

(MTI/Felvidék.ma)

Ajánlott Cikkek