Hírek

Lengyelország máris felmondta az orosz gázszállításra vonatkozó szerződést!

Lengyelország határidő előtt felbontja az orosz gázellátásról szóló kormányközi megállapodást. Ezt Piotr Naimski, az energiainfrastruktúráért felelős stratégiai kormánybiztos nyilatkozta május 23-án.

Borítóképen: Piotr Naimski a Szejmben, 2014 (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Adrian Grycuk, licenc: CC BY-SA 3.0 PL) A kép illusztráció

„Május 13-án Mateusz Morawiecki kormánya határozatot fogadott el a lengyel kormány és az Orosz Föderáció kormánya közötti megállapodás felmondásáról, azt a megállapodást, amelyet „Jamal-egyezménynek” neveznek, és amelyet 1993-ban írtak alá” – mondta Naimski a Polskie Radio 24 műsorában.

Naimski azt is hozzátette, hogy;

Közel 30 év után kijelenthető a két ország gázkapcsolatai teljesen megszűnnek. Az Oroszország és Lengyelország közötti, 2022 végéig érvényes megállapodás azt jelentette, hogy az európai fél akár 10 millió köbmétert is kap az Orosz Föderációtól évente.

„Fizikailag a gázvezeték lengyel szakasza természetesen létezik. A gázszállítási infrastruktúra ezen szakasza az EuroPolGaz tulajdonában van. Ennek a szakasznak, csakúgy, mint a teljes lengyelországi gázszállító rendszernek az üzemeltetője a GAZ-Sistem” – tette hozzá a politikus, hangsúlyozva, hogy a Jamal–Európa gázvezeték lengyel szakaszán Németországból lehet gázt szállítani.

Egy történet véget ért? Egyelőre biztosan, de minden bizonnyal lesznek még folyományai az ügynek, ugyanis a Naimski által említett vezetékszakasszal kapcsolatban is vannak tulajdonjogi viták. Persze ez már a lengyeleket a legkevésbé sem érdekli, miután úgy gondolják, totálisan függetlenek az orosz energiahrdozóktól.

Ajánlott Cikkek