Hírek

Lengyelország máris jó gazdaként gondol Ukrajnára

Lengyelország támogatja egy nemzetközi utászcsoport kijelölését, hogy segítsen Ukrajnának megtisztítani azokat a területeket, ahonnan az orosz csapatok az invázió után kivonultak. Ezt Vilniusban jelentették be, miután litván kollégájával, Mariusz Błaszczak nemzetvédelmi miniszterrel tárgyaltak – írja az RMF24 lengyel honlap.

Borítóképen: Utászrobot “Uran-6”, hátsó nézet (forrás: commons.wikimedia.org / Mil.ru, szerző: Oroszország védelmi minisztériuma, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

Błaszczak szerint a nemzetközi csoportnak rendőrökből kell állnia. A katonaság nem vonható be ebbe, nehogy az oroszok úgy érzékeljék, hogy a Nyugat csapatokat küld Ukrajnába.

A Honvédelmi Minisztérium vezetője kifejtette: a fel nem robbant bombák és aknák eltávolításában a legnagyobb segítségre a gazdáknak van szükségük ahhoz, hogy gabonát tudjanak vetni. Az egész szabad világnak az az érdeke, hogy „Ukrajna megművelhesse szántóföldjeit. Ennek érdekében ezeket a területeket meg kell tisztítani” – magyarázta Błaszczak.

Ukrajna az egyik legnagyobb gabonaexportőr. Az országban tapasztalható gabonahiány, valamint az orosz exportblokád komoly problémákat jelenthet a Közel-Kelet és Észak-Afrika több millió lakosának élelmiszerellátásában.

„Oroszország, függetlenül attól, hogy fehér vagy vörös volt, vagy most Putyin, mindig is ugyanaz volt – háborús bűnöket követett el, agressziót követett el” – mondta Blaszczak Vilniusban. A szabad világ államai előtt álló fő kihívás az elrettentés. Ahhoz, hogy az elrettentés hatékony legyen, az észak-atlanti szövetség erőinek fokozottabb és állandó jelenléte kell a NATO keleti szárnyán – tette hozzá.

Az Oroszország által megszállt területeken az oroszok háborús bűnöket követtek el. Annak érdekében, hogy máshol ne ismétlődhessenek meg ilyen bűncselekmények, nehogy Oroszország más országokat megszállhasson és a nemzetközi rendet lerombolhassa, a keleti szárnyon meg kell erősíteni az észak-atlanti szövetség erőit, ez az egyetlen hatékony elrettentési módszer – hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium vezetője.

Arvydas Anuszauskas litván védelmi miniszter rámutatott, hogy „az Oroszország által indított háborúval összefüggésben nagyon fontos az elrettentésre való közös felkészülés, mind a NATO-n belül, mind a kétoldalú formátumban válaszokat kell előkészíteni az orosz fenyegetésekre”. Hozzátette: Oroszországot hosszú távú fenyegetésnek tartják a Nyugat számára.

A litván miniszter reményét fejezte ki, hogy a júniusra tervezett madridi NATO-csúcson „fontos döntések születnek a védelem megerősítéséről és a keleti szárnyon lévő erők növeléséről” a NATO többnemzetiségű harccsoportjainak zászlóaljról dandárszintre való kiterjesztésével.

Nos, egyre világosabb, hogy a lengyeleknek nagyon nem mindegy, hogy mi és milyen állapotban marad a háború után, persze nyilván a világ jótevőjeként beállítva magukat… A háborús bűnökről meg annyit, hogy senki nem bizonyított még semmit, csak sokszor ismételgetik, így sokan azt hihetik, ezek a tények… Ahogy a népirtásról is keringenek tévhitek…

Ajánlott Cikkek