Hírek

Lengyelország több mint 200 harckocsit küldött Ukrajnának, de nem ez az egyetlen támogatás

A Rádióinformációs Ügynökség megállapításai szerint Lengyelország elegendő számú harckocsit biztosított Ukrajnának két dandár felállításához – több mint 200 T-72-est. Emellett többek között több tucat gyalogsági harcjárművet is – írja a Polskie Radio.

Borítóképen: lengyel T-72M1 (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Michal Derela, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

A lap beszámol arról is, hogy Varsó eddig 7 milliárd zloty értékben biztosított katonai felszerelést Ukrajnának. Ezek között voltak a 2S1 Goździk önjáró tarackok és a Grad rakétavetők is. Lengyelország levegő-levegő rakétákat is biztosított a MIG-29 és Szu-27 repülőgépekhez.

A nehézfegyverek mellett a szállítmányokban a lengyel WB Electronics által gyártott drónok is megtalálhatók, melyeket többek között felderítő tevékenységhez használnak. Az ukráno rendelkeznek lengyel Warmate drónokkal – az amerikai Switchblade-hez hasonló lőszerrendszerrel van ellátva. Hivatalosan meg nem erősített hírek szerint leszállításra kerültek Piorun hordozható légvédelmi rakétarendszerek, amelyek már lelőttek orosz helikoptereket. Lengyelország nagy mennyiségű lőszerrel is ellátja Ukrajnát.

A posztszovjet T-72-es harckocsik Csehországból is leszállításra kerültek Ukrajnába. Ebből a harckocsi típusból Lengyelországban közel 400 darab van. Ezek egy része – a Honvédelmi Minisztérium vezetőségének 2019-es döntése értelmében – átalakításon esett át, főként a tűzerőre koncentrálva. Az IAR megállapításai azonban azt mutatják, hogy az ukrán hadseregnek főleg a modernizációs programon át nem esett készletből adnak.

Nem csoda, hogy Varsó szorgalmazza az orosz-ukrán háború miatti költségei megtérítését, hiszen azért az a 7 milliárd zloty mégiscsak 560 milliárd forintnak megfelelő összeg és Lengyelország – ugyanúgy, mint Magyarország – nem kapja meg még a megállapodások értelmében egyébként neki folyósítható összeget sem, hiszen eljárás politikai boszorkányüldözés folyik a két ország ellen.

Ha ilyen jótanuló lesz Lengyelország, még az is elképzelhető, hogy nem vegzálják őket azért, mert a saját törvényeiknek ellentmondó EU-szintű jogszabályokat nem tekintik magukra nézve kötelezőnek… Van ebben ám egy ilyen megfontolás is!

De! Az lehet, hogy azoknak a fegyvereknek, amelyeket most Ukrajnába küldenek valahol 7 milliárd zloty körül lehet az értéke, pótolni azonban ennek a sokszorosa lesz, hiszen az új – és nyilván, ha már új, akkor modern technológiára épülő – hadiipari termékek akár nagyságrenddel is drágábbak lehetnek.

Erre viszont honnan lesz pénz? Vagy sérül Lengyelország védelmi képessége? Ezt hogyan engedi meg a NATO? Netán ős is benne van a „buliban”?

Ajánlott Cikkek