Hírek

Lesz még baj Kazahsztánban: újra forró a hangulat!

Sorra lépnek sztrájkba az energetikai vállalatok alkalmazottai, a dolgozók magasabb béreket és jobb munkakörülményeket követlenek maguknak. De nem „csak” az energetikai vállalatok alkalmazottai elégedetlenek, van más is, ami feszültséget kelt…

Borítóképen: Békefenntartó erők Kazahsztánban 2022, január 12. – tádzsik katonák az Almati erőműben (forrás: https://eng.mil.ru/en/index/odkb_peacekeeping_forces_kazakhstan/media/video/watch.htm?id=16925@morfVideoAudioFile via commons.wikimedia.org, szerző: Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma, licenc: CC BY 4.0)

Egy tartományi fővárosban (Aktau) is vannak tüntetések, hiszen ott a helyi atomerőmű mintegy ezer dolgozója napok óta tüntet, de a helyi Total és a Planika munkatársai is sztrájkba kezdtek. Ezen túlmenően nők is tüntettek Aktauban az önkormányzat épülete előtt, elsősorban a szociális támogatások bővítését követelve.

Mint emlékezetes Kazahsztán a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete segítségét kérte januárban, miután az autógáz árplafonját megszüntették – ezzel a duplájára nőtt az ott igen népszerű autó-hatóanyag ára – és zavargások törtek ki. A kazah vezetés akkor azt állította, hogy a rendszere ellen irányuló cselekedeteket külföldről irányították, amit aztán Moszkva is megerősített, amikor katonáit a szövetség keretein belül az országba küldte.

A vége az lett, hogy a kazah rendfenntartók megfékezték a tömeget, a KBSzSz katonái – akik csak objektum-védelmet adtak – pedig távoztak az országból. Ezen túlmenően Nurszultan Nazarbajev végleg távozott a hatalomból, helyét pedig Kaszim-Zsomart Tokajev vette át; a Biztonsági tanács élére és az elnöki székbe is ő került, miután a zavargások elején menesztette az akkori kormányt.

Ezzel persze az alapvető problémák nem oldódtak meg. Az valójában mindegy is, hogy a feszültség forrása külföldi, avagy a mostani sztrájkolók és tüntetők motivációja belülről fakad, a tény, hogy megint forrong Kazahsztán, önmagában aggodalomra ad okot.

Nem „csak” azért, mert ha esetleg újra erőszakos cselekményekre kerül sor, akkor az emberéletekbe fog kerülni, hanem azért is, mert Kazahsztán egy világpolitikai játszma színtere is. Oroszország stratégiai partnerének tekinti, de Moszkvában érzik, hogy ha a regnáló hatalmat megdöntik, akkor könnyen egy második Ukrajna lehet az országból.

És ebben az esetben biztosan megjönne az a bizonyos külföldi támogatás… Ezért igen kényes a helyzet, és azért is érdemes követni az eseményeket.

Csak egy kérdés, ami kifejezetten spekulatív; véletlen csupán, hogy éppen akkor csap fel megint az elégedetlenségi hullám Kazahsztánban, amikor az Egyesült Államok Ukrajna Oroszország általi megtámadását valószínűsíti? Nem tudni, és ezt valószínűleg ugyanúgy nem fogjuk megtudni, mint ahogy

Ajánlott Cikkek