Hírek

Létező problémák, valótlan állítások

Lengyelországot folyamatos támadások érik azért, mert az ország alkotmánybírósága kimondta, hogy mindennek van határa. Van bizony, még az Unió hatásköreinek is! A lengyelek nem mást állítanak, mint azt, hogy az Unió alapszerződései által biztosított jogkörein túllépve, a nemzeti szuverenitás eltaposva, egy központilag irányított, a demokratikus ellenőrzés alól kivont szervezetet hoz létre, avagy a lengyel kormányfő tollat ragadott, tőle idézünk.

Borítóképen: Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő

„Lengyelország az Európai Unió lojális tagja marad, az unió jövőjét viszont veszélyeztetné, ha többé nem szuverén tagállamok közösségét alkotná.”

Vegyük észre; bár a felek ezt nem mondják ki, de a valódi vita arról szól, hogy marad az uniós (szuverén tagállamok közössége), vagy megyünk a nagy olvasztótégely, az Európai Egyesült Államok felé!

Az Európai Bizottság ezt nem mondja ki nyíltan, de a politikai szófordulat a „kapcsolat elmélyítése”, vagy az „együttműködés elmélyítése” szótárukban egyet jelent a totális egyesüléssel. Se szuverén tagállamok, se nemzetiségek, csakis Európa, és annak élén egy olyan szervezet, amit senki nem válaszott meg… Legalábbis nem azok az állampolgárok, akik Európában szavazásra jogosultak…

„Lengyelország betartja az uniós jogot, és elismeri ennek elsőbbségét az alapszerződésből eredő közös kötelezettségekkel összhangban.”

Századszor: olyan nem létezik, hogy vagy az uniós jog, vagy a tagországi jog az elsődleges. Ez így teljesen értelmetlen, ugyanis vannak olyan jogkörök, amelyeket az Unió az alapszerződés alapján magánál tart (helyesebben magához vett!), és vannak olyan jogkörök, amelyek megmaradtak tagországi szinten. Lásd például a kisebbségi jogi kérdések kezelését; az Európai Bizottság azt mondja, nincs illetékessége… Ezt mi vitatjuk, de lehet, hogy jobban járunk, ha tényleg nem szólnak bele, mert az az ámokfutás, amit rendeznek, ebben a kérdésben sem ígérne semmi jót! Ez Morawiecki megismétli, hogy a gyengébb képességűek is fogják fel:

„Az uniós jog elsőbbséget élvez a nemzeti jog felett, ez az elsőbbség széles körű, de vannak egyértelmű határai.”

Emellett elfogadhatatlannak és a jogállamisági elvet sértőnek nevezte az alapszerződésekben nem rögzített uniós hatáskörök kibővítését. Ebből következően pedig az EU bíróságának azon ítéletei, melyek túllépnek az átruházott hatáskörökön, nem kötelező érvényűek az érintett tagállamra nézve.

Márpedig az uniós költségvetési forrásokhoz és a koronavírus-járvány utáni gazdasági újraindítást elősegítő helyreállítási alaphoz való hozzáférés korlátozása ilyen, így a kör bezárul, igazából nincs miről beszélni…

Azaz lenne, csakhogy az Európai Bizottság nem a létező problémákkal foglalkozik – és ezekhez is csak, mint hatóság viszonyul… -, másrészt olyan állításokat tesz, ami nem állja ki az igazság próbáját.

Beszéljünk végre a valódi problémákról!

Ajánlott Cikkek