Hírek

Lett őrület: tegnap még besorozás volt, ma meg a kirúgás van porondon

A lett belügyminisztérium előkészítette a „bevándorlási törvény” módosítását, amely szerint a lett munkaadók kénytelenek lesznek felmondani a munkaviszonyt Oroszország és Fehéroroszország állampolgáraival, kivéve azokat, akik állandó státusszal rendelkeznek.

Borítóképen: Az Európai Unió Alapjogi Chartájának 2. cikke (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Elver, licenc: CC BY 3.0) A kép illusztráció

Ez a módosítás azt is kimondja, hogy 2023. június 30-ig leállítják az orosz és fehérorosz állampolgárok tartózkodási engedélyének meghosszabbítását.

A Belügyminisztérium kivételeinek listáján: azok a személyek, akik hosszú ideje Lettországban élnek (például volt állampolgárok és nem állampolgárok), akik „humanitárius okokból vagy a nemzeti érdekek érdekében tartózkodnak az országban állam”, valamint az ország állampolgáraival családi kötelékekkel vagy házassággal kapcsolatban álló személyek.

Emellett számíthatnak a tartózkodási engedély meghosszabbítására azok a hallgatók és kutatók, akik tanulmányaikat vagy kutatómunkát követően legfeljebb kilenc hónapig Lettországban szeretnének tartózkodni.

Azt nem tudni, hogy mi végülis a terv, de az biztos, hogy voltaképpen az észtek egy vasfüggönyt szeretnének az Unió és Oroszország (valamint Fehéroroszország) közé vonni.

Az ügy érdekessége, hogy éppen az Európai Unió egyik alapértéke a szabad mozgás, amit a legerősebb hivatkozási alapnak tartanak a migránsok beengedése ügyében.

Ha tehát most az oroszokkal és fehéroroszokkal szemben alkalmaznak ilyen eljárásokat, de a keletről és Afrikából érkezőkre nem, az egyértelműen a megkülönböztetés tilalmába ütközik.

Az EU alapjogi chartája, 21. cikk – A megkülönböztetés tilalma

(1) Tilos minden megkülönböztetés, így különösen a nem, faj, szín, etnikai vagy társadalmi származás, genetikai tulajdonság, nyelv, vallás vagy meggyőződés, politikai vagy más vélemény, nemzeti kisebbséghez tartozás, vagyoni helyzet, születés, fogyatékosság, kor vagy szexuális irányultság alapján történő megkülönböztetés.

(2) A Szerződések alkalmazási körében és az azokban foglalt különös rendelkezések sérelme nélkül, tilos az állampolgárság alapján történő minden megkülönböztetés.

Erről ennyit, de tudjuk, hogy a jog terén is vannak egyenlőbbek az egyenlők között. Igen, ma ez így van Európában…

Ajánlott Cikkek