Hírek

Lettország mégiscsak vesz gázt rubelért? Szlovákia már biztos

A lett Latvijas Gāze cég fontolóra veszi annak lehetőségét, hogy az orosz gázt rubelben fizesse

A lett Latvijas Gāze cég lehetővé tette az orosz gáz rubelben történő fizetésére való átállást. Erről a TASS számolt be .

A cég sajtóközleménye szerint az “első benyomás” az, hogy az orosz nemzeti valutában történő fizetés formálisan nem sérti a szankciórendszert, és lehetségesnek tűnik. A Latvijas Gāze közölte: továbbra is elemzik a szállítások javasolt fizetési módját, mind jogi, mind üzleti érdekek szempontjából.

A lett cég igazgatóságának elnöke egyúttal biztosított mindekit arról, hogy a társaság tárolóiban lévő gáztartalék elegendő ahhoz, hogy eleget tegyen a fogyasztókkal szembeni kötelezettségeinek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 23-án bejelentette , hogy az Oroszország által a barátságtalan országoknak szállított gázért fizetett fizetéseket rubelre váltja át.

Vita az orosz gáz fokozatos kivonásáról

Az európai országok még nem tudtak egységes álláspontra jutni az orosz gáz rubelben történő fizetésének kérdésében, valamint az energiaforrások Oroszországból történő szállításának megtagadásának kérdésében. Így április 2-án az Európai Unió első országa teljesen elhagyta az orosz gázt. A litván energiaügyi minisztérium közölte, hogy az ország üzemanyag-igényét a klaipedai cseppfolyósított földgáz-terminál elégíti ki.

Az üzemeltető adatai szerint április 2-án nullával egyenlő volt az orosz nyersanyagimport a litván-fehérorosz gázrendszerek csomópontjában. A minisztérium pedig hangsúlyozta, hogy Litvánia számára nem releváns Oroszország azon követelése, hogy rubelben fizessen a gázért.

A szlovák gazdasági tárca vezetője, Richard Sulik ugyanakkor azt mondta , hogy az országba irányuló orosz gázszállítást nem lehet leállítani, ezért ha Oroszország feltételt szab a rubelben történő fizetésre, azt el kell fogadni.

“A gázellátást nem lehet leállítani. Ezért mondom, bár lehet, hogy ez egyesek számára túl pragmatikus. Ha feltétele, hogy rubelben fizessünk [az oroszországi gázért], akkor mi rubelben fizetünk” – Sulik Richárd Szlovákia gazdasági minisztere

Sulik emlékeztetett arra, hogy Szlovákia a szükséges gáz mintegy 85 százalékát Oroszországban vásárolja meg. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy támogatja az ellátás diverzifikálását, de az orosz kék üzemanyag elhagyása több évig tart.

Új szankciók tervei

Európában aktívan vitatják az oroszországi szén-, olaj- vagy gázszállítás embargójának lehetőségét. A Financial Times egy meg nem nevezett diplomatára hivatkozva arról számolt be , hogy az Európai Unió (EU) képviselői április 6-án, szerdán új Oroszország elleni szankciókról kívánnak tárgyalni.

RIA Novosztyi szerint a korábban javasolt intézkedések között szerepel az európai kikötők orosz hajók általi használatának betiltása, új exportkorlátozások, valamint az energiaforrások szállításának tilalma.

Ezt megelőzően Robert Habek gazdasági és klímavédelmi miniszter, Németország alkancellárja nyilvánosságra hozta az Oroszország elleni új szankciók bevezetésének határidejét. Megjegyezte, hogy ez akár már ezen a héten megtörténhet. A miniszter szerint az Orosz Föderáció elleni ötödik szankciócsomag személyes intézkedéseket és a pénzpiac elleni korlátozásokat is tartalmazhat. Az intézkedések a személyi szankcióktól a technológiai termékekig a teljes spektrumot lefedik – ismertette.

Ajánlott Cikkek