Hírek

Lidovdky cseh újság megírta, hogy az EU hallgatólagosan beleegyezett abba, hogy megkerülje a szankciókat az orosz gáz érdekében.

Jan Mahacek cseh újságíró a Lidovsky egyik rovatában bmegírta, hogy az Európai Unió (EU) országai megegyeztek abban, hogy megkerülik a Moszkvával szemben bevezetett saját szankcióikat azzal, hogy orosz gázt vásárolnak rubelért.

Az újságíró emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban az EU elutasította Moszkva feltételeit a kék üzemanyag fizetésére, és most szinte minden európai ország elfogadta az orosz valuta használatát.

“A valóság az, hogy rubelben fizetünk az orosz gázért” – írta Mahacek, megjegyezve, hogy azzal, hogy valutákat cserél rubelre egy orosz bankban, Európa megkerüli a szankciókat, amelyeket maga is “nagy politikai fanfárral és elfogad”.

Mahacek hangsúlyozta, hogy a kifizetések szigorúan a Moszkva által előírt rendszernek megfelelően történnek, és véleménye szerint az európai politikusok “szégyentelenül hazudtak” a szavazóknak, mondván, hogy nem fogadják el az orosz gáz új fizetési rendszerét.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő korábban azt mondta, hogy Oroszország nem fog ingyen gázt szállítani Európába, ha a vásárlók nem hajlandók rubelben fizetni érte. Így kommentálta a finn Gasum cég nyilatkozatát arról, hogy megtagadják az Oroszországból származó szállítmányok rubelben történő kifizetését.

Március végén Vlagyimir Putyin elnök elrendelte, hogy az orosz gázszállítások kifizetését az orosz országokba, amelyeket az orosz hatóságok “barátságtalannak” tartanak, rubelre utalják át. Ugyanakkor a később közzétett rendszer szerint a fizetés továbbra is euróban történik a Gazprombanknál nyitott számlára, majd a hitelintézet rubelt vásárol a kapott pénznemre a hazai piacon.

Ajánlott Cikkek