Hírek

Litvánia függetlensége visszavonására tett javaslat az Állami Duma előtt

Már korábban is szóba került a téma, és akkor a litván parlament a Seimas képviseslője, Matas Maldeikis azzal fenyegetőzött, hogy ha megtörténik Litvánia függetlensége elismerésének visszavonása, abban az esetben Vilnius visszaköveteli Szmolenszket. Úgy tűnik, hogy máris lehet fogalmazni azt a diplomáciai jegyzéket, amelyet Moszkvának címeznak az ügyben…

Borítóképen: Litvánia az Európai Unióban (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: TUBS, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

“Litvánia Oroszországgal szembeni barátságtalan fellépése megkapja a választ” – mondta Szergej Cekov, az orosz Szövetségi Tanács nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottságának tagja.

Így kommentálta a Szovjetunió Államtanácsának a Litván Köztársaság függetlenségének elismeréséről szóló határozatának eltörléséről szóló törvénytervezetet, amelyet Jevgenyij Fedorov, az Egyesült Oroszország frakció tagja nyújtott be az Állami Duma elé.

„Oroszország ezzel a törvényjavaslattal jelzi Litvániának, hogy Oroszország, válaszul egy barátságtalan politikára, beleértve Ukrajna támogatását, bizonyos megtorló akciókat foganatosít” – mondta Csekov a RIA Novosztyinak.

A szenátor szerint nem nyújtottak volna be ilyen törvénytervezetet, ha Litvánia barátságosabb politikát folytat Oroszországgal szemben.

„Fenyegetésnek nevezném, közvetlen fenyegetésnek Litvániával szemben, és mindezeket a fenyegetéseket komolyan vesszük. Nagyon komolyan vesszük mindazt, amit Moszkvában mondanak” – mondta korábban Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter a függetlenség elismerésének visszavonásáról.

Ajánlott Cikkek