Hírek

Litvánia nem adja fel! Sajnos…

Miért sajnos? Mert ezzel nemzetközi egyezményeket sért, és mert az Európai Uniós sem támogatja abban a tevékenységében, hogy elzárja az orosz áruk és termékek elől a Kalinyingrádot.

Borítóképen: A litvániai Vilniusban a Seimas vagy a Parlament épülete, amelynek nyugati oldalán 1991. január 13-án emelték a barikádok maradványait, hogy megvédjék a parlamentet a szovjet csapatoktól a függetlenségi nyilatkozat kidolgozása közben (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Bernt Rostad, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

Az Unió véleménye az ügyben keveset számít – mint látjuk, és tapasztaljuk nap mint nap -, de a nemzetközi egyezmények megsértése már annál inkább problémás, ugyanis ez a törvénytelen működés bizony háborús ok lehet!

Mi találtak ki megint? Miután előbb megtagadták az orosz szállítmányok beengedését, Moszkva – később már az EU is! – felszólította Litvániát, hogy engedje a szállítmányokat. Ezek után kialakítottak egy listát, ami azon termékeket tartalmazza, amelyek szankciók alá esnek – mondván, hogy ilyet nem szállíthatnak Litvániában, hiszen az a szankciók megsértése lenne…

Most pedig a kalinyingrádi tranzitot kiszolgáló litván Šiaulių Bank augusztus 15-től rubelben leállítja Oroszországgal folytatott műveleteit.

Ez önmagában még nem lenne nagy ügy, mert Oroszország még most is elég tetemes devizatartalékkal rendelkezik, ugyanakkor a tervek szerint ez csak átmeneti állapot, ugyanis a Litván Bankszövetség képviselője, Valeria Kiguolene így nyilatkozott:

„A Šiaulių Bank a mai naptól leállítja az oroszországi elszámolási műveleteket rubelben, szeptember 1-től pedig minden pénznemben. Erről előre tájékoztatják az ügyfeleket.”

Ismerjük a történelmi előzményeket, értjük, hogy a litvánok nem viseltetnek különösebb rokonszenvvel az oroszok iránt. Azt is értjük, hogy Litvánia (nyilván nem önzetlenül…) Ukrajna támogatását mindennél fontosabbnak tartja, de…

Arra nem találunk indokot, hogy egy EU tagország működésével az Unió egészét – mindenekelőtt az Unió polgárainak életét – veszélyeztesse!

Ezen oknál fogva a litvánokat igen sürgősen le kell állítani!

Ajánlott Cikkek