Hírek

Liz Trusst igyekeznek megmenteni, mert első intézkedése miatt fejre állt a gazdaság

Az Egyesült Királyság tisztségviselői arról vitatkoznak, hogyan lehet meghátrálni Liz Truss miniszterelnök hatalmas, finanszírozatlan adócsökkentési csomagjától, miközben a pénzügyi piacok és a kormányzó Konzervatív Párt tagjai nyomást gyakorolnak a gazdasági hitelesség helyreállítására – írja a Bloomberg.

Borítóképen: Liz Truss 2020-ban, akkor nemzetközi kereskedelemért felelős államtitkárként /kékben/ (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: DFID – Egyesült Királyság Nemzetközi Fejlesztési Minisztériuma, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

A végső döntés még nem született, különféle lehetőségeket fontolgatnak a vitát ismerő ügynökségi forrás szerint. Kwasi Kwarteng pénzügyminiszter, aki részt vesz a Nemzetközi Valutaalap rendezvényén Washingtonban, szintén várhatóan visszatér Londonba.

Elképzelhető, hogy Liz Truss miniszterelnök megszegi azt az ígéretét, hogy megtartja a társasági adó jelenlegi szintjét, és ehelyett emeli azt, ahogy azt elődje, Boris Johnson kormánya eredetileg tervezte. A korábbi vezetők a jelenlegi 19 százalékról 25 százalékra tervezték emelni a kulcsot, ennek a lépésnek az elhagyása volt az egyik legfontosabb intézkedés az új kormány szeptember 23-án bevezetett reformtervében.

A Truss-kabinet által javasolt elképzelések a dollárral szemben történelmi mélypontra süllyedt font komoly eséséhez vezettek, és arra kényszerítették a Bank of England-et, hogy beavatkozzon az államkötvény-piacon, hogy megakadályozza az összeomlást.

A terv végrehajtásának következményei között szerepelt, hogy évente mintegy 45 milliárd font bevétel esik ki a brit költségvetésből. Pozitívan fogadták a piacok a hatósági tervek esetleges változásairól szóló sajtóhíreket: a font 1,8 százalékkal nőtt a dollárral szemben, a 30 éves államkötvények hozama csökkent.

Nos, ilyen az, amikor politikai kalandorok kapnak hatalmat…. Mást ehhez nem is lehet hozzátenni, hacsak azt nem, hogy Truss úgy képzelte, ő lesz az új Thatcher, a Vaslady 2, de végül úgy tűnik, papírkutya lesz belőle!

Ajánlott Cikkek