Vélemény Vélemény-cikkeink

Lokális hidegháború – globális következmények?

Rettenetes kommunikációs zaj van az orosz-ukrán konfliktus körül, ember legyen a talpán, aki ezt a zajt meg tudja szűrni úgy, hogy a dolgot lényegét, a történések velejét meglássa az egymást vádoló kijelentések mögött! Nem mondjuk, hogy mi vagyunk a nagy megfejtők, de van egy megoldásunk, ami lehet, hogy csak teória. Meghagyjuk az értékelés a jövőnek, fenntartva a tévedés jogát! Szóval, akkor szerintünk…

… nem olyan komoly a helyzet, mint azt az egyre bombasztikusabb hírek és megnyilatkozások mutatják, de tény, hogy valami készülőben van. A kulcskérdés pedig az, hogy mi?

“Az orosz fegyveres erők parancsnoksága növeli az orosz megszálló erők harckészültségét az ideiglenesen megszállt területeken, Donyeck és Luhanszk megyékben.”

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága közleményéből az idézet, ami azt mutatja, hogy a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov nem hazudott, az orosz csapatok nem készülnek semmiféle támadásra, ellenben a szakadár erők mozgolódnak. Az ellentmondás persze könnyen feloldható, az ukránok mindig is ezzel érveltek; a szakadárokat Oroszország támogatja – mind eszközzel, mind katonákkal.

Az ukrán vádakra válaszolva Dmitrij Peszkov a következőket mondta:

„Nem kizárt, hogy az orosz csapatok közelgő ukrajnai inváziójáról szóló jelentések Kijev állítólagos agresszív törekvéseinek, vagyis annak a szándékának az elleplezésére szolgálnak, hogy erővel oldja meg a Donyec-medencei konfliktust.”

Eddig tehát van egy állítás az egyik, illetve a másik oldalon, és ezek homlok egyenest ellentmondanak egymásnak. Ez nem különleges helyzet, mindig így van ez, ha valahol fegyveresek néznek egymással farkasszemet. Igen ám, de Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter meglehetősen rossz ütemérzékkel, és annál is rosszabb megközelítést alkalmazva a következőket mondta erre válaszul:

„Ukrajna nem tervez támadó hadműveletet a Donyec-medencében, hanem az Oroszország által megkezdett fegyveres konfliktus diplomáciai rendezésének módját keresi.”

Úgy tűnik, hogy Ukrajna a „sötét paraszttal lépett”, mert a külügyér egy olyan területre tévedt lépésével, ami könnyen mattolhatja színigazgatóját! A diplomáciai rendezés ugyanis a minszki egyezményben foglaltakkal kezdődik, és ha ez megvan, akkor majd lehet a továbbiakról is tárgyalni.

Addig azonban ebben a témában az ukrán vezetésnek nem ér a neve, és jobb, ha szájára sem veszi a diplomáciai rendezést, mint megoldást!

A helyzet tehát most az, hogy mind Oroszország nyugati határán, mind a szakadár területeken van egyfajta erőkoncentráció, ugyanakkor a Fehérérosz határhoz rendelt ukrán egységek okán kisebb hiátus van az ukrán erőkben, amelyeket viszont pótolhat a folyamatosan érkező amerikai erősítés. Mit jelent ez utóbbi? Fegyverek, fegyverrendszerek, és persze „szakértők”.

Mi inkább a specialista kifejezést használnák, vagy még inkább a különleges erőket, mint például a franciáknál az Idegen Légió, de ez végülis mindegy, a lényeg az, hogy;

Nem történik más az orosz-ukrán konfliktusban, mint hogy a felek egyre komolyabb erőket sorakoztatnak fel egymással szemben, a fokozódik a feszültség, de nincs jelen minden egyes összetevő, ami a robbanáshoz kell!

Mi az, ami hiányzik? Az a biztos tudat, hogy rövid idő alatt, a fegyveres konfliktus minden létező hozadékával együtt is egyértelműen a nyertes pozíciójában érezné magát bármelyik fél! Akkor hol van a megoldás? Miként cseng le ez az egész ügy? Ez lecsengeni már biztosan nem tud (amíg legalábbis a csepűrágó az elnök Ukrajnában), viszont megvan a veszélye annak, hogy egyszer valamelyik fél bekerítve érzi magát, és sebzett vadként kitör!

A legnagyobb baj pedig az, hogy ez minél később történik meg, annál nagyobbat durran az egész, annál nagyobb az esély, hogy nem áll meg a konfliktus Kelet-Ukrajnában, avagy a Donbászon (a neki tetsző részt mindenki húzza alá gondolatban maga…), hanem akár sokkal nagyobb területekre is kiterjedhet…

Fontos kiemelni, hogy ez utóbbi nem az egyetlen létező forgatókönyv, a politikában – különösen a biztonságpolitikában – több forgatókönyv létezik, és nincsenek egyértelmű kimenetelek, csakis valószínűségek!

A magunk részéről a békét pártoljuk, de azonnal hozzá is tesszük, hogy a mai állapot nem béke, hanem egyfajta lokális hidegháború!

Ajánlott Cikkek