Hírek

London Harpoon rakétákat ad Ukrajnának

Times: London Harpoon hajóelhárító rakétákkal látja el Ukrajnát

Nagy-Britannia újabb katonai segélycsomagot ad Ukrajnának, amely Harpoon hajóellenes rakétákat és további támadófegyvereket tartalmaz. Erről a Times című újság számolt be egy kormányzati forrásra hivatkozva.

Meg kell jegyezni, hogy az Egyesült Királyság miniszterelnöke, Boris Johnson ezeket a készleteket arra kívánja felhasználni, hogy segítsen Kijevnek megtartani az irányítást Odessza felett.

London korábban is fontolgatta Brimstone levegő-föld irányadó rakéták átadását, de jelenleg ezt kevésbé tartja valószínűnek – írja az újság.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök április 2-án azzal a kéréssel fordult az amerikai hatóságokhoz, hogy lássák el Kijevet nehézfegyverekkel a „csak adjunk rakétákat” kifejezéssel. Régi szovjet gépek átadását is kérte. A vezető jelezte, hibának tartja Ukrajna NATO -tagságának megtagadását .

Zelenszkij ezt megelőzően NASAMS mobil légvédelmi rakétarendszereket és Harpoon hajóelhárító rakétákat kért Norvégiától. Szerinte az ukrán hadseregnek is szüksége van tüzérségi rendszerekre és páncélozott járművek megsemmisítésére alkalmas fegyverekre.

Ajánlott Cikkek