Hírek

London nem fellebbezett Moszkvában a DPR-ben két brit zsoldosra ítélt ítélet miatt

London nem fellebbezett Moszkvánál a DPR-ben két brit zsoldos – Aiden Aslin és Sean Pinner – halálbüntetése miatt – jelentette be Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője egy sajtótájékoztatón.

Borítóképen: PMC NEO Képzés a RIMPAC-on – 2018 (forrás: commons.wikimedia.org, forrás: Defense Visual Information Distribution Service (DVIDS), licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció.

Hangsúlyozta, hogy a brit hatóságoknak a Donyecki Népköztársasághoz (DPR) kell fordulniuk, ahol megszületett a megfelelő ítélet. Ha azonban Nagy-Britannia Oroszországhoz fordul, meghallgatja.

„Természetesen minden London fellebbezésén múlik majd. És biztos vagyok benne, hogy az orosz fél kész lesz meghallgatni őket” – mondta Peszkov a tájékoztatón.

Június 9-én a DPR legfelsőbb bírósága halálra ítélte Aslint és Pinnert, és elítélték Saadoun Brahim marokkói állampolgárt is. A külföldiek egy hónapon belül fellebbezhetnek a bírósági döntés ellen. Érdekes, hogy a híreknek ellentmondva – eddig! – nem történt semmi az ügyben…

A vádlottak bűnösnek vallották magukat a Ptk. A DPR Büntető Törvénykönyvének 232. §-a („Közreműködés terrorista tevékenységek végrehajtásában”) szerinti cselekményekben. Pinner és Brahim bűnösnek vallotta magát a hatalom erőszakos megszerzésében.

Az ítélet után Ukrajna, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság azt mondta, hogy a zsoldosokat hadifogolyként kell kezelni. Azonban, amint azt a DPR és az orosz védelmi minisztérium korábban megjegyezte, azok a fegyveresek, akik önként jönnek harcolni a Donbászra, nem tekintendők harcosoknak.

Maria Zaharova, a külügyminisztérium szóvivője is hangsúlyozta, hogy az elítéltek nem hadifoglyok, hanem zsoldosok, a nemzetközi humanitárius jog szerint egyszerűen nincs joguk a hadifogoly státuszhoz.

Ukrajna ígérete nem tudni, mit jelent, de most kiderült, hogy Oroszország kész tárgyalni Nagy-Britanniával – ha az az elismerés híján nem hajlandó szóba állni a DPR-rel még ez ügyben sem.

Ajánlott Cikkek