Hírek

Londoni pénzügyi elemzők: Oroszország állja a szankció-cunamit

A londoni city két elemzőháza is alapos elemzést végzett az orosz bankrendszer állapotáról, a várható gazdasági folyamatokról, és megállapították, hogy a széles körű és időben meghozott szakpolitikai támogató intézkedéseknek köszönhetően az orosz pénzügyi rendszer a vártnál sokkal jobban teljesít. Bár a bankoknak növekvő hitelveszteségekkel kell számolniuk a reálgazdasági környezet romlása miatt, ez a legrosszabb esetben is az orosz nemzeti össztermék 1-2%-a lehet.

Borítóképen: Orosz gazdasági régiók: (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Knyaz-1988 , Lokal_Profil, lcenc: CC BY-SA 2.5)

Úgy tűnik tehát, hogy a pénzügyi atombombaként bejelentett szankció-csomag hat, de korántsem olyan pusztító erejű, mint ahogy azt gondolaták. Ha az oroszok a hadműveletekkel elszámolták magukat, és nem haladnak úgy – minden állításuk ellenére sem! -, ahogy azt eredetileg tervezték, hát a nyugati szankciók sem érték el azt a hatást, amit a Nyugat gondolt…

Ez pedig azt jelenti, hogy gazdasági szempontból Oroszország egy hosszabban elhúzódó háborúban is képes lehet helytállni. Ez bizony rossz hír Ukrajna számára, és a Nyugat sem tapsikol örömében…

Ezzel együtt látni kell – írja a Capital Economics elemzésében -, hogy az orosz gazdaság nagyobb recesszióba kerül, mint a 2008-2009-es, vagy a 2014-2015-ös visszaesés idején. Előbbi recesszió egyébként olyan komolyan nem rengette meg az orosz gazdaságot, mint a nyugati országokét, mert nem volt jellemző már akkor sem a deviza-hitelezés, és már akkor elkezdődött egy olyan folyamat, ami most is támaszt ad; A bankrendszer rendkívül jövedelmező – azzal együtt, hogy a kereskedelmi bankok és maga a jegybank is óriási tartalékokat halmoztak fel.

A Capital Economics szerint az orosz gazdaság idén 12 százalékkal esik vissza, és még 2023-ban is recesszióban lehet, hiszen a bankoknak újra fel kell építeniük tartalékaikat, ezért a hitelkihelyezési aktivitásuk erőteljesen csökken majd, illetve a magas infláció miatt a hitelfelvételi kedv sem lesz éppen erős.

A Bank of Amerika londoni kutatási részlege, a BoFa Global Research is hasonló forgatókönyvre számít, ők úgy találják, hogy idén 13 százalékkal zsugorodik az orosz nemzeti össztermék értéke az előző évhez mérten, és 2023 is csak 6 százalékos növekedéssel számolnak, ami még mindig recesszió – mint mondják, hiszen a gazdasági teljesítmény még mindig a 2021-es érték alatt marad.

Meg kell jegyezni, hogy a két elemzőház véleménye a ma is ismert, és bevezetett szankciók, és a gazdasági helyzet függvényében születtek, ugyanis – mint azt a Capital Economics megjegyzi – abban az esetben, ha szankciókat vetnek ki az orosz földgáz- és olajexportra, az már 25 százalékos gazdasági visszaesést okozna, és további 30 százalékos inflációt generálna.

Ez utóbbit azért volt fontos megjegyezni, mert ebből is látszik, hogy részben Európa finanszírozza az oroszok háborúját… Európa nem vétlen a mai helyzet kialakulásában; „sikeresen” kiépítette az Oroszországtól való egyoldalú függést az energiahordozók terén, majd pedig az Egyesült Államokkal karöltve addig hergelte az ukrán vezetést, amíg az addig nem merészkedett, hogy az már kiváltotta az orosz csapatok megindulását…

De vissza az orosz gazdasághoz; meglepően jól állja a sarat, de látni kell, hogy igen komoly ára van a háborúnak, és ennek hatásai még hosszú évekig érződni fognak az országban – na meg Európában is…

Ajánlott Cikkek