Magyarság Nagyjaink Tájak/korok Történelem

Luca Nap és Szent Lúcia Története: A Hiedelmektől a Hagyományokig

A Karácsonyi Ünnepkör Egyik Fontos Napja: Luca Nap

Luca nap, december 13-a, a karácsonyi ünnepkör egyik meghatározó állomása. Az adventi időszak, amely Szent András ünnepétől, vagyis november 30-ától egészen Jézus Krisztus születésének napjáig, december 25-ig tart, a keresztény kultúrkörben a karácsonyi előkészületek idejének számít. Luca napjához számos ősi hiedelem és szokás kapcsolódik, amelyek gyökerei részben a pogány hagyományokban is megtalálhatók.

Luca Napja és a Gergely-naptár

A Gergely-naptár bevezetése előtt Luca napja volt az év legrövidebb napja, amely gazdag szokáshagyománnyal bírt. A legismertebb talán a lucaszék készítése, amely hosszú és fáradságos munkát jelentett. A Luca-kalendárium szerint a Luca-nap és karácsony közötti 12 nap időjárása megjósolja a következő 12 hónap időjárását, ami szintén a népi hagyományok részét képezi.

Szent Lúcia, a Szicíliai Vértanú

Szent Lúcia, vagy Luca a hagyomány szerint a 3. században élt Szicíliában. Egy gazdag családból származó keresztény lány volt, aki szüzességi fogadalmat tett Krisztusnak és vagyonát szétosztotta a szegények között. A legenda szerint inkább választotta a vértanúhalált, mint hogy hozzámegyen egy pogány férfihoz. A történet szerint, amikor a bíró elrendelte, hogy gyalázzák meg, őrei meg sem tudták mozdítani, és a máglyán sem égtek el a lángok, végül karddal ölték meg.

Egy Másik Legendás Történet

Egy másik legenda szerint Lúcia kivájta a saját szemét, mert kérője annak szépségét dicsérte, de csodás módon visszakapta látását, és a szeme még szebben csillogott, mint előtte. Az 5. századtól kezdve tisztelt vértanú szűz a vakok, a szemfájósok, a torokfájástól szenvedők, az utcanők és a menyasszonyok védőszentjeként ismeretes. Ünnepnapját december 13-ára tették meg.

Luca Nap Pogány Gyökerei és Népszokások

A Téli Napforduló és Luca Nap Kapcsolata

Luca napja, amely 1582-ig, a Gergely-naptár bevezetéséig az év legrövidebb napjának számított, mélyen gyökerezik a pogány hagyományokban. Ezt a napot gyakran kapcsolják össze a fényt jelentő latin ‘lux’ szóval, mint a “fényt hozó” napot. Például Svédországban ilyenkor örömtüzeket gyújtottak, ünneplésével a téli napfordulót is megünnepelték. Luca nap ebben a kontextusban a fény visszatérését, a napforduló ünnepét jelentette.

Luca Napi Hagyományok és Babonák

A Luca-naphoz számos hiedelem és népszokás kapcsolódik, melyek a tél közepének és a boszorkányok napjának tartották. Ezek a babonák különféle tilalmakat és szokásokat eredményeztek:

  • Dologtiltó Nap: Ezen a napon a nők számára többféle tevékenység, mint például tűzgyújtás, kenyérsütés, vagy mosás tilos volt, mivel úgy tartották, hogy a boszorkányos Luca megbünteti őket ezekért a munkálatokért.
  • Fonás és Szövés Tilalma: Azt hitték, hogy Luca összekeveri és kóccá változtatja a fonott és szőtt anyagokat, valamint kócot tesz az elkövető eszének helyére.
  • Gazdasszonyok Szokásai: A gazdasszonyoknak sokat kellett ülniük, hogy a tyúkok is jó kotlósok legyenek. Ezen a napon babfejtés is megengedett volt, hogy “kifejtsék” a tyúkból a tojást.
  • Tréfálkozás és Lopkodás: Luca-nap estéjén és éjszakáján megengedett volt a tréfálkozás, sőt, még a lopkodás is. Ilyenkor történtek kisebb csínytevések, mint például kapuk ellopása vagy a kútból víz lopása.

Időjósló Szokások

Ezenkívül Luca napjától kezdődően a következő tizenkét napban figyelték az időjárást, melynek minden egyes napja a következő év egy-egy hónapjának időjárását jelezte előre.

Luca Nap Hagyományai: Babonák és Szokások a Népi Kultúrában

A Luca Nap Búzavetése és Jóslások

Luca napjához kapcsolódóan elterjedt szokás volt a búza vetése cserépbe, melynek kikelése karácsonyig bőséges termést jósolt a következő évre. Ezen kívül a fiatalok csoportokban házról házra járva “lucáztak” vagy “kotyoltak”, rigmusokkal próbálták megvarázsolni a tyúkokat, hogy jó tojókká váljanak.

Kulináris Hagyományok és Szerelmi Varázslatok

A Dél-Alföldön Luca napján készített lucapogácsába gyakran rejtettek fémpénzt, hogy ezzel is segítsék a baromfi szaporodását. Egyes helyeken a pogácsába tűzött tollak égett állapota is jóslásra szolgált. A szerelmi varázslások is hozzátartoztak e nap hagyományaihoz, például a lányok Luca napjától kezdve minden nap almába haraptak, majd az utolsó falattal az utcára lépve, az első szembejövő fiút “választották” férjnek.

A szépségvarázslatok is részét képezték e napnak. A Luca napján vízbe tett almából evés és az abban a vízben való mosdás a szépség megőrzését szolgálta.

A Luca Szék Készítése és Boszorkányos Hiedelmek

A Luca szék készítése hosszadalmas folyamat volt, amely karácsonyig tartott. A kilencféle fából, szög nélkül készült székkel kapcsolatos hagyományok szerint, aki karácsony éjféli miséjén ráállt, megláthatta a boszorkányokat. A boszorkányok elkergetésére mákot szórtak, és a ház ajtajára pentagramot rajzoltak, amely a néphit szerint távol tartotta a gonosz szellemeket.

Védekezés a Gonosz Ellen

A gonosz elleni védekezésre számos más módszert is alkalmaztak: fokhagymát helyeztek a kulcslyukba, kést vágtak a bal ajtófélfába, és keresztbe állították a söprűt. Egyes református vidékeken a lucaszék keresztútra vitelét és krétával körülkerítését is alkalmazták, hogy így láthassák a boszorkányokat.

arcanum

Ajánlott Cikkek