Hírek Kárpátalja

Lukasenka: Lengyelország arról álmodik, hogy “levágja” Ukrajna nyugati részét

„Itt reagálnunk kell. Mert egyáltalán nem engedhetjük meg, hogy a lengyelek körülvegyenek bennünket. Ez egy veszélyes lehetőség” – mondta Aljakszandr Lukasenka, fehérorosz elnök.

Borítóképen: Kárpátalja, Rahó, Miru út 42., Hotel Budapest – 1941. (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: FOTÓ: Fortepan — ID 6078, Adományozó: Gyöngyi. archív másolat, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Lukasenka szerint az események ilyen kimenetele egészen valós annak köszönhetően, hogy az Egyesült Államok Lengyelország mögött áll, pénzügyi és katonai támogatást nyújtva az országnak.

„Látjuk. Ezért készenlétben kell tartanom a fegyveres erőket nyugaton és délen egyaránt. Tíz hadosztályt állítottam fel a határ mentén a határőrök háta mögé, hogy ne kerüljek be Fehéroroszországba. Mert voltak ilyen gondolatok” – mondta Fehéroroszország elnöke.

Június 9-én Dmitrij Belik, az Állami Duma Nemzetközi Ügyekkel Foglalkozó Bizottságának tagja azt mondta az Izvesztyijának, hogy Lengyelország módszeresen kinyújtja kezét az ukrán területek felé, hogy minél nagyobb befolyást szerezzen. Ugyanezen a napon vált ismertté, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beleegyezett az ország szuverenitásának Lengyelországra való átruházásához.

Bizony, Lengyelországnak van esélye rá, hogy visszaszerezzen egykor volt lengyel területeket. Mennyire jogos ez, és mennyire nem, azt nem mi fogjuk eldönteni, de meg kell jegyeznünk, hogy;

A történelmi hivatkozás – a Lengyel-Litván Nemzetközösség – azt jelenti, hogy Kárpátalja ügyét is rendezni kell, mert az soha nem volt lengyel terület.

Ajánlott Cikkek