Hírek Videók

Lukasenka: Rakétagyártási együttműködés Moszkvával!

Nem feltétlen vadonatúj fejlesztésről van szó, hanem inkább „csak” a helyi változatok beindításáról. Mint tudjuk, az orosz (és más hadiipari) gyakorlatnak megfelelően a legfrissebb fejlesztéseket általában nem kapják meg a klónok gyártói, de az Iszkander rakéták mindhárom variánsa komoly csapásmérő…

Borítóképen: “Vosztok-2014”. Második nap: az Iskander-M OTRK rakétaindítása a 107. rakétadandár által kiképzési célpontra (forrás: commons.wikimedia.org / Mil.ru, szerző: Алексей Ерешко, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

„Teljes mértékben egyetértettünk: Putyin orosz elnök, Dmitrij Rogozin (a Roszkoszmosz igazgatója a szerk.), és mindenki, aki még ott volt – akik Oroszországban rakétagyártással foglalkoznak –, hogy megnézzék a fejleményeket. Új rakétát építünk. A rakéta nagyon hatékony, mint az “Iskander” megközelítőleg. És teljes támogatást kapott” – mondta Lukasenka fehérorosz elnök.

Iszkander

Az Iszkander-rendszereknek három variánsa ismert, a leggyakoribb ezek közül a 9M723-as kvázi-ballisztikus rakéta célba juttatására használatos indító. Ez a rakéta eltérő források szerint 400-500 kilométeres hatótávolsággal bír, Mach 6-7-es sebességgel (kb. 7400-8600 km/h), 6-50 kilométeres magasságban repül. A rakéta képes röppályájának módosítására is. Ezen kívül azonban ismert még a 9M72 Iszkander (Tender) változat, melyet az orosz fegyveres erők számára, 415 km hatótávolsággal, 800 kg hasznos teherrel, valamint 9M72E Iszkander-E (E = „export”) 280 km hatótávolsággal és 415 kg hasznos terhelhetőséggel gyártanak.

A rakétarendszer lelkét egy MZKT-79306-os, 8×8-as szállító-indítójármű képezi, mely egyszerre alkalmas a rakéta szállítására, tárolására és indítására is. Természetesen egy ilyen rakétarendszert általában kísérnek más támogatójárművek és rendszerek is, de alapvetően egy kategóriáján belül kifejezetten könnyen mozgatható csapásmérő eszközről van szó, amely képes viszonylag rövid időn belül kitelepülni, célt azonosítani, rakétát indítani és pozíciót változtatni.

Lukasenka tehát saját fejlesztésről beszél, de szinte biztos, hogy az Iszkander keretes cikkünkben említett valamely változatát fogják gyártani, vagy – és ez talán még lehetséges, de nem biztos, hogy gazdaságilag is indokolt… -, hogy új változatot fejlesztenek az Iszkander alapján.

Mindenesetre annyi biztos, Fehéroroszország is erősen fegyverkezik!

Iszkander-M

Ajánlott Cikkek