Hírek

Lukasenka védelmet akar – potom 1 milliárd dollárért…

„Az Sz-300-as rendszerek teljes mértékben lefedik Fehéroroszországot nyugat felől, de “megjelent nálunk a déli irány is”. nyilatkozta a fehérorosz elnök a Zapad 2021-en. A déli irány Ukrajnát, és a mondat annyit tesz, hogy újabb légvédelmi rakétarendszereket kell hadrendbe állítani. A tervezett beszerzések meghaladhatják az 1 milliárd dollárt a belorusz állami hírügynökség, a Belta szerint. Ezen túl azonban 2025-ig több tucat új harci gépet és helikoptert szeretne Oroszországtól.

Mi innen nem tudjuk pontosan megítélni, hogy tényleg szükséges ennek az arzenálnak a beszerzése, és arról sem mondanánk véleményt, hogy az Sz-300-at mennyire lehet támadó célzattal használni, de az biztos, hogy ha már ilyen volumenű beszerzésekben gondolkodik Lukasenka, akkor inkább már az Sz-400-at kellene beszereznie – mint arra tett is célzást.

Az Sz-300 ugyanis még egy 1980-as években kifejlesztett rendszer, amit ugyan folyamatosan korszerűsítenek, de azért lassan eljár felette az idő, de legalábbis ma már vannak jobb hatékonyságú rendszerek. Mi itt most két változatot mutatunk be.

  • SZ–300VM (NATO-kód: SA–23):
  • SZ-300PMU (SA-20):

Mint mondtuk, ezek már kissé elavultak, de még ma is jól használhatók azért. Viszont, ha már ilyen nagy kiadással jár egy rakétarendszer, akkor célszerűbb az újabb fejlesztésekben gondolkodni. Íme, az SZ–400 Triumf (SA–21):

Az egy nagyon komoly kérdés, hogy mi lesz Fehéroroszország jövője, hiszen gazdasági téren máris javarészt az orosz gazdaság integráns részének tekinthető, de itt és most csak azt szerettük volna bemutatni, hogy a hírekben szereplő hadieszközök milyenek, és mire szolgálnak.

Ajánlott Cikkek