Hírek Videók

Lviv repülőgépgyár: precíziós támadás

Miról lehet szó? Nem is annyira a repülőgépgyár a lényeg, hanem az, hogy a 2014-es események után útjára indított Neptun robotrepülőgép radarberendezéseit a lvivi ORTA cég gyártja, ami akár fontos is lehet az oroszok szempontjából. De mi az a Neptun?

Borítóképen: A Kh-35UE makett a “Army 2018” Nemzetközi Katonai-Technikai Fórumon bemutatva (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Boevaya mashina, licenc: CC BY-SA 4.0)

A kb. 300 km hatótávolságú robotrepülőgép a szovjet Kh–35 Uran robotrepülőgéphez hasonló, a fejlesztés valószínűleg annak konstrukcióján alapul. A rakétának három változatát tervezik: szárazföldi, hajófedélzeti és légi indítású változatát.

Tengerparti rakétarendszer Kh-35 Uran rakétával

2018-ban jelentették be, hogy az Ukrán Haditengerészet számára épülő, a Lany osztályon alapuló új, 2020-ban megjelenő Veszpa osztályú rakétás gyorsnaszádok fő fegyverzete is a Neptun robotrepülőgép lesz. Amíg a Veszpa osztály első egysége nem készül el, a Neptun robotrepülőgépet a Priluki hordszárnyas rakétás gyorsnaszádon fogják kipróbálni.

A robbanófejes Neptun hajóelhárító rakéta utolsó tesztjei

Nos, ez egy elég komoly fegyver, így bármely komponensét gyártó vállalat megsemmisítése rettenetes csapás az ellenségnek, így érthető – de részünkről nem támogatott! – a támadás. Nem támogatjuk, mert a béke pártján vagyunk, ugyanakkor most háború van, így a háborús logika érvényesül, ami számunkra érthetővé teszi a támadást.

Ukrajna sikeresen tesztelte a „Neptunusz” hajóellenes rakétát

Talán nem kerülte el a figyelmet reggeli cikkünk, melyben arról adtunk hírt, hogy Odessza lehet a következő célpont. Márpedig, ha így van, és a tenger felől is várható támadás, az ilyen eszközök létfontosságúak lehetnek az ukrán haderő számára.

Talán minden mindennel összefügg. Nem tudjuk, de a támadás várható – ha már meg nem történt…

Ajánlott Cikkek