Erdély Hírek Magyarság Nagyjaink Történelem

Ma 130 éve született Illy Ferenc, az olasz kávé atyja

Sokan nem tudják, de az, amit ma olasz kávéként ismerünk, egyáltalán nem olasz találmány. Mi lenne más? Magyar.

Borítóképen: Az Illy vállalat logója (forrás: wikimedia, szerző: Illy, licenc: közkincs) A kép illusztráció

Illy Ferenc 1892. október édesapja, Illy János magyar nemzetiségű asztalos volt, édesanyja, Rössler Aloisia német nemzetiségű. Temesváron nőtt fel, a helyi józsefvárosi katolikus templomban keresztelték meg. A Temesvári Piarista Gimnáziumban végezte az általános iskolát, 1904-ben fejezte be a szakiskolát.

22 évesen besorozták az osztrák–magyar hadseregbe, 1914-től harcolt az első világháború több frontján, többek között a kraśniki és az isonzói csatában.

A háború után Triesztben maradt, ahol megnősült: feleségül vette a német–ír gyökerekkel rendelkező olasz zongoratanárnőt, Vittoriát, akinek tőle két gyermeke született: Ernesto és Hedda.

A háborús évek bizony kemény megpróbáltatások elé állították Illyt, de Triesztben, a még mindig virágzó kikötővárosban megtalálta útját, ami végül a világhírig vezette vállalkozását.

1920 nem Magyarország éve volt… Trianon után jött a rapallói egyezmény, melyben az Olasz Királyság és a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság (a későbbi Jugoszlávia) képviselői, a volt Osztrák–Magyar Monarchiától elragadott Osztrák Tengermellék, a történelmi Venezia Giulia (Julisch Venetien) tartomány adriai területeinek, Dalmáciának és az 1918-ig a magyar koronához tartozó Fiume város területének felosztásáról, az olasz-jugoszláv államhatár megállapításáról.

Illy Ferenc, 1930 (forrás: wikimedia, szerző: imeretlen, licenc: közkincs)

Trieszt ekkor került a világháború után hivatalosan is olasz fennhatóság alá, de szerencsére a város és a kereskedelem nem szűnt meg, az olasz fennhatóság alatt pedig minden bizonnyal jobban fejlődött, mintha a Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz került volna.

Így lett tehát olasz az a kávé, amit olasznak ismerünk, de a politikán kívül ehhez éppen az olaszoknak volt a legkevesebb köze.

Illy előbb kakaó- és kávékereskedéssel, -pörköléssel foglalkozó cégeknél dolgozott. Innen eredt az ötlete:

Feltalálta a frissen pörkölt kávé vákuum (légmentes) csomagolást, amire speciális fémdobozokat használt.

Így a kávét nem a kliens előtt kellett pörkölni, az ily módon csomagolt (pressurization) kávé hosszabb távon megőrizte aromáját és illatát. Illy Ferenc módszerének titka az volt, hogy nagy nyomás alatt a kávéban levő oxigént nitrogénnel helyettesítette, így a frissen pörkölt kávé eredeti állapotában konzerválódott, ui. az aromák nem oxidálódtak.

1933-ban Illy megalapította az Illycaffèt, majd 1935-ben Illetta névvel levédte találmányát, a világ első automata eszpresszó kávégépét, amely egy forró gőzzel működő kávéautomata volt.

Egy 1935-ben gyártott Iletta 2015-ben Milánóban az expón kiállítva (forrás: wikimedia, szerző: Blackcat. licenc: CC BY-SA 4.0)

Az Illetta a mai korszerű presszógépek elődjének tekinthető, mellyel a méltán híres olasz presszókávét készítik. A mai napig is harmadik generációs leszármazottainak kezében van az Illy cég. 1956-ban az olaszországi Triesztben hunyt el.

Ajánlott Cikkek