Magyarság Tájak/korok Történelem Történelem Videók Világ

Ma már ilyen névvel… egy édesség története

A Négercsók hazánkban valamikor a ’80-as években tűnt fel, de tudni kell, hogy ez az édesség alapvetően nem magyar találmány – ahogy elnevezése sem. Ezt azért tartjuk fontosnak megjegyezni, mert bár pontosan tudható, hogy miért nem számít manapság „polkorrektnek” a név, mégis szép karriert futott be ez a termék – akkoriban pedig egészen más szelek fújtak.

Borítóképen: Egy eredeti?

Nem gondoljuk, hogy ezek a „más szelek” feltétlen jót jelentettek, mert bár sok mindent megszépít az idő, de a ’80-as évek már annak a rendszernek az egyre meredekebb leszálló ága volt. De ennyit a politikai vonatkozásokról, ami minket egy kevéssé sem érdekel, ellenben az ikonikus édesség története annál inkább!

Mielőtt a témát kibontjuk, nem árt, ha tisztázzuk, hogy a négercsók elnevezés – 1980 előtt! – egy koktélt jelölt, melynek receptjét a Magyar Ifjúság 1970 január 30.-i száma így írja le:

„2 evőkanál kakaót 2 evőkanál cukorral és 1 evőkanál tejjelsimára keverünk. Ezt a keveréket 2,5dl teljes tejjel turmixgépbe töltjük, 2 kanál konyakkal ízesítjük, s kikeverve talpas pohárban kínáljuk.”

Nos, ez ugye távolról sem az, amiről cikkünk szól? Nem bizony, csak érdekességként említettük, volt ilyen is. De mi a Négercsók (nagybetűvel, mert Magyarországon a cukrászsütemények vonatkozásában bejegyzett védjegy) eredete? Nos, íme:

A termék legrégebbi receptúrája dán eredetű a 19. század elejéről. A termék magyarországi gyártása is dán gépekkel kezdődött meg.

A terméket, amely a világ számos országában ismert édesség, számos különféle elnevezéssel forgalmazzák. Német nyelvterületen Negerkuss („négerpuszi”) néven volt ismert az édesség; ám politikai korrektség címén tett észrevételek hatására Schokokussra (csokicsók) nevezték át.

A Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Értesítő 1980 június 30.-i számában jelent meg az alábbi közlemény:

A napilapok nem is olyan sokkal később (Esti Hírlap, 1980 július 17.) már a tömeggyártásról is beszámol, és egyben azt is megemlítik, hogy a termék Európa-szerte kedvelt édesség:

Európában kedvelt csemege a csakis négercsók. Az abonyi Újvilág Termelőszövetkezet 15 millió forintos beruházással saját kivitelezésben új üzemet épített az édességgyártására. Dániából vásárolták az automata töltőgépet, amelynek műszakonkénti teljesítménye negyvenötezer darab. A teljes termelést leköti a Csemege Vállalat

És persze jöttek a reklámok, előbb nyomtatott sajtóban:

De nem kellett sokat várni, és a televízióban is megjelentek a termékreklámok. Láthatóan jól felépítették a terméket és értékesítését, valószínű, hogy a 15 milliós neruházást minél gyorsabban ki akarták termelni. Vagy valami egészen más ok volt, talán éppen az, hogy olyan bődületes mennyiség legyártására volt képes a gép, hogy ha akarták, ha nem reklámozni kellett!

Az 5 prces reklámblokkban 2:33-tól látható/hallható a Négercsók reklámja

A fenti az első termékreklám egyike volt, később megjelentek már sokkal komolyabb stábbal – és persze költséggel – készült reklámok is, és persze jött egy kis termékkapcsolás is:

Nos, pontosan tudjuk, hogy a gép megvásárlásával nem volt vége a gyártó befektetéseinek, hiszen végül – mire beindult a termelés – 30 millió forint állt a számla végén, de reklámra az üzem 200.000 forintot költött, ami 1986-ra egymillió forintra nőtt.

Az első évben az üzem mintegy 47 milliós árbevételre tett szert, agából a Négercsókból 17,5 millió forint értékben fogyott. 1983-ban már 67 millió forint árbevételt generált a termék. 1984-ben napi 144.000 darab Négercsókot gyártottak, 1988-ban pedig napi 200.000 darabot.

1986-ban a Fóti Mgtsz. Ördögszem néven kezdett el a Négercsókra megszólalásig hasonló terméket gyártani, amely miatt az Újvilág bírósághoz fordult, és a bíróság a Fóti Mgtsz.-t eltiltotta a hasonmás forgalmazásától.

Az 1990-es években – a nyugati édességipari konkurencia megjelenése után – a Négercsók iránti kereslet drasztikusan lecsökkent, így 1999-ben már csak hetente 2000 kartonnal gyártottak belőle.

2010 júliusában pályázat útján elnyert 80 millió forintos beruházással megújították a Négercsók termelését.

Az Abonett Kft. (az abonyi Újvilág Termelőszövetkezet jogutódja) a termék gyártását 2016-ban befejezte.

Ajánlott Cikkek