Hírek

Ma dől el: Macron, vagy Le Pen

Minden felmérés Macron győzelmét vetíti előre, ugyanakkor nem kizárt, hogy Le Pen 2017 után jobb eredményt ér el, ahogy akár még a győzelme is elképzelhető. Az előjelek igen vegyesek, a tévés vitát Le Pen nyerte – a baloldali sajtó szerint Macron, ami azt mutatja, hogy tényleg szoros a küzdelem.

A pénteken éjfélkor életbe lépett kampánycsend előtt nyilvánosságra hozott utolsó felmérések a saját politikai mozgalmat vezető, 44 éves Emmanuel Macron győzelmét jelzik 55,5 – 57,5 százalék közötti támogatottsággal. Az 53 éves Marine Le Pen, aki harmadik alkalommal indul az elnöki székért, a szavazatok 42,5 – 44,5 százalékát szerezheti meg.

A felmérések szerint a részvételi hajlandóság franciaországi viszonylatban viszonylag alacsony, a jogosultak 68-72 százaléka kíván az urnákhoz vonulni, ami alacsonyabb, mint az első fordulóban, amikor is a választók 73,7 százaléka szavazott. Öt évvel ezelőtt a második fordulóban 74,6 százalékos volt a részvétel.

A két forduló között a két továbbjutott jelölt mindenekelőtt az első fordulóban 22 százalékos támogatottságot szerzett radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon szavazóit szólította meg. Marine Le Pen a megélhetési problémákra építve a kampányát azt ígérte, hogy a legelesettebbeket kívánja elnökként képviselni, míg Emmanuel Macron jelezte, hogy nagyobb hangsúlyt kap a környezetvédelem a következő ötéves ciklusban.

Az Ipsos-Sopra Steria pénteken megjelent felmérése szerint a 11 millió baloldali szavazó 41 százaléka Macront kívánja támogatni, 21 százalékuk Le Penre voksol, 38 százalékuk pedig nem mondta meg, hogy kire szavaz.

forrás: mandiner.hu

Véleményünk szerint most az a nagy kérdés, hogy a távolmaradók melyik táborból kerülnek ki! Ha a kékgallérosok (munkások) maradnak otthon, akár meglepetés is születhet!

Ők azok, akiknek a jelöltjük ugyan elvérzett az első fordulóban, aki azt mondta, hogy semmiképpen ne szavazzanak Le Penre, ugyanakkor ők azok, akik távolinak érzik maguktól Macront, és ők aztán pontosan tudják, hogy mit jelent a bevándorlás, mit jelent a külvárosok „elslumosodása”, és ők azok is, akiknek megélhetési problémákat okoz az infláció…

És ezekre a kérdésekre nincsenek válaszai a centristának mondott (valójában a liberálisok által rángatott) Marconnak…

Akinek egyedül az lehet a mentsvára (és feltételezésünk szerint ez is menti meg), hogy Le Pen irányába még nem alakult ki a megfelelő bizalom, nem hiszik el neki, hogy korábban eléggé szélsőséges nézetei mára szelídültek annyit, hogy alkalmas Franciaország köztársasági elnöki pozíciójára.

És persze ott vannak a bizonytalanok. Nos, ők, meg azok, akik távol maradnak, döntő hatással lesznek a választásokra. Az csak a mi véleményünk, hogy a demokrácia egy furcsasága, hogy a nem szavazók, vagy a direkte érvénytelen szavazatot leadók meghatározók lehetnek a végeredmény tekintetében! Szerintünk erre megoldást kell találni, és nem állna közel tőlünk, ha kötelezővé tennék a részvételt – na meg az érvényes szavazást…

De vissza a francia köztársasági elnök választáshoz; kérdések vannak, válaszok alighanem csak holnap lesznek…

Ajánlott Cikkek