Hírek

Ma ítélet születhet a háborús bűnnel vádolt orosz katona ügyében

Az ukrán ügyészség jelenleg több orosz hadifoglyot vádol azzal, hogy civileket vettek célba vagy öltek meg. Hétfőn döntenek Kijevben a 21 éves harckocsiparancsnok, Vagyim Sisimarin sorsáról, aki egy 68 éves, bicikliző férfit lőtt agyon, nehogy jelentsen az oroszok állásairól. Ő lehet az első, akit elítélnek az orosz-ukrán háborúban elkövetett háborús bűn miatt – írja a 444.hu.

Borítóképen: A Klovsky-palota a Legfelsőbb Bíróság egyik épülete (forrás: uk.wikipedia.org, szerző: Wadco2, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Az orosz katona elismerte a gyilkosságot, de korábban azt mondta a bíróságnak, hogy nyomást gyakoroltak rá, és „őszintén sajnálja” a dolgot. „Ideges voltam a történtek miatt. Nem akartam ölni” – mondta Sisimarin a pénteken lezáruló tárgyaláson – folytatódik a cikk.

Azt nem tudjuk megmondani, hogy ha egy civil egyébként jelent az ellenségnek, akkor az milyen jogállású személynek minősül, de talán nem is ez a lényege a történetnek. Persze a kerékpáros urat semmi nem hozza vissza az élők sorába, és valóban nem kellett volna megölni, de van egy az ügyön túlmutató jelentősége is az ügynek!

Az ukrán hatóságoknak igencsak vigyázniuk kell, mert orosz oldalon jóval több hadifogoly van, akiket szintén háborús bűnökkel vádolnak!

Nem nehéz kitalálni, hogy az orosz hatóságoka legalább olyan súlyos, vagy még súlyosabb ítéletet fognak hozni a náluk lévő, háborús bűnökkel vádolt ukrán katonák, illetve zsoldosok esetében! Számunkra egyébként kérdéses, hogy nemzeti bíróságok jogosultak-e egyáltalán megállapítani háborús bűnökkel vádolt ellenséges katonák bűnösségét, de ukrán oldalon erre minden bizonnyal van lehetőség…

Ajánlott Cikkek