Hírek

Ma Törökországon a világ szeme – Béketárgyalás

Megérkezett Ukrajna és Oroszország külügyminisztere Antaljába, ahol a béketárgyalások újabb fordulójára készülnek. Dmetro Kuleba ukrán külügyminiszter, valamint Szergej Lavrov orosz hivatali kollégája tárgyalásai igen fontosak, hiszen az utóbbi napokban mintha történt némi enyhülés a két fél eddig igen merev álláspontjában.

Borítóképen: Oroszország és Ukrajna  (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Aarush007, licenc: CC BY-SA 4.0)

A témában írt korábbi cikkünkben említettük, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök három feltételt szabott, melyek ugyan még mindig elég kemények, de immár Ukrajnát önálló államként kezeli, míg Voldimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta kész a szakadár területekről egyeztetést folytatni.

A külügyminiszterek minden bizonnyal ennek szellemében tárgyalnak majd, de meg kell jegyezni, hogy a fent jelzettek még korántsem elegendőek a megállapodáshoz. Ahhoz, hogy eredményre vezessenek a béketárgyalások újabb javaslatok kellenek, olyanok, amelyek közelítik a két felet.

Azt nem tudni, hogy az ukrán delegációt milyen „útravalóval” látták el Nyugatról, ahogy az sem mindig egyértelmű, hogy az ukrán elnök mennyire hallgat azokra a tanácsokra, amit Nyugatról kap. Csak feltételezés, de azt gondoljuk;

Ahonnan támogatást kap Ukrajna, onnan tanácsokat is elfogad, így a tárgyalásokon feltehetően megjelennek majd a Nyugat által fontosnak tartott kérdések is, illetve a nyugati vélemények is.

Egyebek iránt a megállapodás mindkét félnek érdeke lenne, a nagy kérdés csak az, hogy ha egyszer „kitör a béke”, akkor milyen helyzetben találják magukat a szereplők. Ez az alapvető kérdés, mert sem Putyin, sem pedig Zelenszkij nem engedheti meg magának, hogy belpolitikai téren vesztessé váljon.

Sajnos tehát egyéni ambíciók is hatnak, azt pedig csak remélni tudjuk, hogy ezek segítik inkább, és nem hátráltatják a megegyezést.

Ajánlott Cikkek