Hírek

Ma új brit miniszterelnök lép színre – mutatjuk a választékot!

A brit kormányok látványos bukdácsolásának utolsó epizódja Liz Truss pünkösdi kiráysága volt, ami azon bukott meg, hogy valós segítség helyett a gazdagok számára kedvező gazdasági csomagot állított össze pénzügyminiszterével. Előbb a pénzügyér, majd Truss is távozásra kényszerült, hiszen még saját pártja sem támogatta a lobbisták hatására született programot. De ma – elvileg – új miniszterelnökük lesz a briteknek.

Borítóképen: Nem ők indulnak, de mintha csak köztük dőlne el a dolog… Truss és Johnson

Két jelölt marad, miután Boris Johnson – megszakítva vakációját hazatért, de végül bejelentette, hogy nem indul a posztért… -, Rishi Sunak, volt pénzügyminiszter, és egy kevésbé ismert személy, aki viszont igen mélyen beágyazott a brit politikába; Penny Mordaunt.

Sunakról korábban részletes cikket közöltünk, itt elég annyi, hogy ő volt az első miniszter a brit történelemben, akit hivatali ideje alatt törvénysértésért szankcionáltak…

Sunak valójában a „szegényember Johnson-ja”, tulajdonképpen – már csak jobbára párhuzamos életútjuk okán is – a kócos ex miniszterelnök politikájának folytatója lehet.

De mit lehet tudni Penny Mourdantról?

Előélete érdekes, mert több alkalommal is amerikai politikai megbízatásokat teljesített, nézzük; a nagypolitikában először John Major miniszterelnök idején a Konzervatív Párt ifjúsági részlegének vezetője volt, majd két évig a párt műsorszórási vezetőjeként dolgozott William Hague pártvezető alatt (1999–2001). 1997 és 1999 között kommunikációs szakemberként dolgozott a Freight Transport Association szervezeténél. 2000-ben rövid ideig George W. Bush elnökválasztási kampányának külföldi sajtó vezetőjeként dolgozott.

2001 és 2003 között a Kensington és Chelsea királyi kerület kommunikációs igazgatója volt, majd távozott, hogy létrehozzon egy új angol-amerikai weboldalt, „virtuális konzervatívok” néven.  Lord Moylan, aki a Kensington és Chelsea tanács helyettes vezetője volt, ahol Mordaunt kommunikációs igazgatónak alkalmazták, azt mondta: „Néhány hónap után meg kellett válnunk tőle, mert alkalmatlan volt.”

Mordaunt 2004-ben ismét a Bush-kampánynak dolgozott. Igazgatója volt a Közösségi Alapnak, amely egyesült az Új Lehetőségek Alappal, létrehozva a Big Lottery Fundot, és létrehozta a Veterans Reunited programot, amely lehetővé tette a szolgálatot teljesítő férfiak és nők számára, hogy ellátogassanak a második világháborús harcterekre, és részt vegyenek a megemlékező eseményekben. Mordaunt 2003 és 2005 között a Big Lottery Fund-nál dolgozott.

Itt aztán „elszabadult a pokol”… nemzetközi fejlesztésért felelős államtitkár, nőkért és esélyegyenlőségért felelős miniszter, honvédelmi államtitkár, kereskedelempolitikáért felelős államminiszter is volt, mintha csak nem lennének elegen a szigeten ahhoz, hogy új arcok jelenjenek meg, úgy tűnik egy szűk kör osztja le újra és újra a lapokat…

2019 májusában Mordaunt Gavin Williamson helyére nevezték ki a védelmi államtitkári posztra, így ő lett az első nő, aki betölti ezt a posztot. 85 napig védelmi miniszterként dolgozott. 2022 szeptembere óta a parlament alsóházának vezetője és a Tanács elnöke.

Mordaunt benevezett a vezetőválasztásba, hogy Johnsont követhesse a Konzervatív Párt élén és miniszterelnökként 2022-ben, de kiesett a szavazás utolsó fordulójában a konzervatív képviselők körében, majd Liz Trusst támogatta. Mordaunt – a támogatásért cserébe? – akkor nevezték ki az alsóház vezetőjévé, amikor Trusst az Egyesült Királyság miniszterelnökévé nevezték ki.

Nos, a másik jelölt kiköpött Liz Truss – mindenhez ért, azaz semmihez… -, ellenben hűséges szövetségese amerikai barátainak.

Ajánlott Cikkek