Magyarság Nagyjaink Történelem

Ma van a feltalálók napja

Június 13-án ünnepeljük a magyar feltalálók napját, amely egy dokumentarista újságíró szemszögéből is izgalmas pillanat a történelem folyamán. E jeles nap a Magyar Feltalálók Egyesülete (MAFE) alapításának 20. évfordulóján, az ő kezdeményezésükre vált hivatalos ünneppé 2009-ben. Azért esett a választás erre a dátumra, mert ezen a napon, 1941 június 13-án, dr. Szent-Györgyi Albert, az egyetemi tanár és Nobel-díjas tudós bejegyezte találmányát, a C-vitamint.

A magyar feltalálók és találmányaik tiszteletére többféle könyv és kiadvány is született az évek során. Az Szellemi Tulajdon Honlapján is megtalálható egy válogatás, amely bemutatja a XX. század kezdeti nagyjait, akik között neves tudósok szerepelnek.

Ma, a teljesség igénye nélkül, olyan kiváló személyiségek előtt tisztelgünk, akik hatalmas hatást gyakoroltak a tudomány és a technológia terén. Bánki Donát, akit jelentős gépszerkesztői munkásságáról ismerünk, Déri Miksa, a magyar elektrotechnika úttörője, Eötvös Lóránd, a torziós ingát jegyző fizikus, Galamb József, a Ford T-modell sikerében közreműködő szakember, Ganz Ábrahám, a vasöntészet megalapítója, Jedlik Ányos, a dinamó feltalálója, Kandó Kálmán, a vasútvillamosítás úttörője, Neumann János, a “számítógép atyja”, Puskás Tivadar, a rádió elődjének, a telefonhírmondó feltalálója, Richter Gedeon, a modern hazai gyógyszeripar megteremtője, Rubik Ernő, a bűvös kocka kifejlesztője és természetesen Szent-Györgyi Albert, aki már korábban említett C-vitamin találmányával vált híressé. Ők mind olyan kiváló személyiségek, akik hozzájárultak a világ fejlődéséhez és a magyar feltalálók hírnevének öregbítéséhez.

Ajánlott Cikkek