Foci Magyarság Nagyjaink Sport Történelem

Ma van a Magyar Gól Születésnapja

Ma van a a Magyar Gól Születésnapja. Az első hivatalos válogatott gólt Budapest, Millenáris-pálya gyepén szerezte Csehország ellen (2:1 ) Borbás Gáspár dr. .1903 Április 5.

Borbás Gáspár dr. (Budapest, 1884. július 26. – Budapest, 1976. október 14.) magyar válogatott labdarúgó, fővárosi ügyész és ügyvéd. 1908-ban jogi doktorrá avatták elsőként a labdarúgók közül, aki abban is első, hogy ő szerezte a magyar válogatott és az FTC első hivatalos bajnoki gólját. 1916-ban fővárosi tisztviselő lett, amikortól feletessei kérésre abbahagyta a labdarúgást és már csak jogászként dolgozott. A második világháború alatt sok munkaszolgálatos életét mentette meg. Az FTC örökös bajnoka és minden idők egyik legjobb magyar balszélsője.

1884. július 26-án született Budapesten Borbás Gáspár és Apaticzki Olga gyermekeként.

Kiváló képességű labdarúgó volt. A többiek közül kitűnt kiváló futó teljesítményével, tökéletes labdakezelésével. Futótudásra mi sem jellemző jobban, minthogy számos válogatóverseny győzteseként még az olimpiai atlétakeretbe is meghívták.

Pontos beadásai rengeteg gólt eredményeztek és ő maga is gólerős játékos volt. 1900-ban még alig 16 évesen már a felnőtt Fradi csapatban játszhatott. Nevéhez fűződik az FTC (bajnoki) és a magyar válogatott első gólja is! Rendkívül sportszerű játékos volt, játéka különösen, akkor virágzott, amikor Schlosser Imrével alkotott balszárnyat. 1916-tól már csak jogi pályán működött. Csapattársa az akkori kapus Fritz Alajos még verset is költött róla:

Most jön csak az igazi
Név szerint Borbás Gazsi,
Ő a csapatunk lelke,
Csatársorunk balszélsője,
és van ok rajongani
most kiért-
a legjobb magyar futballistáért.

Neve szerepel a Fradi football-osztályának alakulási jegyzőkönyvében, ott tagfelvételt nyert. Az FTC alapító tagja. A Ferencvárosnál kezdte (1901-1904) és ott is fejezte be (1910-1916), de közben megfordult a Magyar AC-nál (1904-1909) is.

Az első labdarúgó volt, aki (az akkori számozás szerint) elérte a 25. válogatottságot. A nemzeti színekben született első gólunkat is Ő lőtte a válogatott második, Csehország elleni mérkőzésén. Összesen 41 mérkőzésen szerepelt a válogatottban és 11 gólt szerzett. A második világháború alatt sok munkaszolgálatos életét mentette meg.

Ajánlott Cikkek