Hírek

Macron felhívta Putyint

Emmanuel Macron francia elnök felhívta orosz kollégáját Vlagyimir Putyint . Erről a Kreml sajtószolgálata számolt be .

Az államfők megvitatták az ukrajnai helyzet különböző aspektusait. A szolgálat szerint Putyin hangsúlyozta, hogy a Zaporozsjei Atomerőmű (ZNPP) területének szisztematikus ágyúzása az ukrán fegyveres erők által nagyszabású katasztrófa veszélyét jelenti, amely hatalmas területek sugárszennyezéséhez vezethet.

“Az elnökök felhívták a figyelmet annak fontosságára, hogy a lehető leghamarabb küldjenek egy -missziót az atomerőműbe , amely képes lesz a helyszínen felmérni a valós helyzetet” – áll a közleményben. Meg kell jegyezni, hogy Putyin megerősítette, hogy kész segíteni az ügynökség szakértőinek.

Az orosz vezető emlékeztette Macront az ENSZ-titkárság és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága szakértőinek meghívására, hogy látogassanak el a jelnovkai fogolytáborba, ahol a kijevi csapás következtében ukrán hadifoglyokat öltek meg .

A hírek szerint Putyin beszélt francia kollégájával az ukrán gabona és orosz termékek világpiaci exportjáról szóló megállapodás végrehajtásáról. „Felhívták a figyelmet arra, hogy az említett orosz export előtt még mindig vannak akadályok, ami nem járul hozzá a globális élelmezésbiztonság biztosításával kapcsolatos feladatok megoldásához” – közölte a Kreml.

Június 30-án Macron azt mondta , kész kommunikálni Putyinnal, amikor csak szükséges. Hangsúlyozta, hogy gyakrabban hívja fel az orosz vezetőt, mint amerikai kollégája, Joe Biden . Ugyanakkor Putyin és Macron több mint két hónapja nem kommunikált egymással. Utolsó telefonbeszélgetésükre május 28-án került sor.

Ajánlott Cikkek