Hírek

Macron lehet, hogy elszámolta magát? Francia elnökválasztás exit poll

Bár még csak az első közvélemény kutatási adatok jöttek ki a francia elnökválasztás első fordulójáról, de a korábban várt eredménytől kissé elmarad a ma (még?) hivatalában lévő köztársasági elnök, Emmanuel Macron.

Borítóképen: Marine Le Pen (forrás: francetvinfo.fr via commons.wikimedia.org, szerző: FRANCOIS LO PRESTI, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Ez persze még így is papírforma, hiszen előzetesen azt lehetett várni, hogy a második fordulóra Macron mellett Le Pen nevezhet be, ugyanakkor a három nappal ezelőtti felmérésben az Ipsos közvélemény-kutató hétfőn közzétett felmérése szerint 27,5, míg Marine Le Pen 22 százalékot ért volna el, ha aznap lett volna a választás.

Ehhez képest most az Ipsos 28,5-23,6-ot mér, ami kisebb különbség, de határértéken belül van, ez tény. Ezzel együtt fel kell hívnia figyelmet arra, hogy az Ifop-Fiducal 28,6-24,4-et mért, az Opinionway pedig 39,0-24,0-et.

Persze ez csak részeredmény, sőt, annak is csak előrejelzése, de korábban a Harris Interactive hibahatáron belülinek minősítve azt közölte, hogy a második fordulóban Le Pen támogatottsága 48,5 százalék, Macronét pedig 51,5 százalék lett volna – szintén három nappal ezelőtt.

Ha most ez is csökken… Nem, nem tudjuk, hogy mi lesz, de figyelemre méltó, hogy szorosabbnak tűnik most a verseny, és nagy kérdés, hogy Zemmour követői, illetve az úgynevezett kékgalléros szavazók (a munkások) hova szavaznak majd.

Ajánlott Cikkek