Vélemény Vélemény-cikkeink

Macron, Merkel: jó ez így!

Emanuelle Macron és Angela Merkel a német-francia védelmi és biztonsági tanács ülése után egybehangzóan kiálltak az Európai Bizottsáég vakcina-beszerzési gyakorlata mellett, csak annyit tettek hozzá, hogy az előállítási kapacitások nem annyira jelentősek, mint azt előzetesen gondolták. Ez egy érdekes nyilatkozat Európa két meghatározó vezetőjétől, hiszen az EB és a britek közötti vita éppen abból adódott, hogy volt elég oltóanyag a szerződésben vállaltak teljesítéséhez, de azt mégsem adták oda Európának… Közben a WHO szerint még hét évig tart a járvány!

Akkor most hol van az igazság? Európa vezetői elégedettek azzal, hogy még hét évig úgy kell élnünk (és halnunk…), ahogy azt manapság tesszük? Ez nem túl biztató a jövőre nézve… De vissza a WHO jelentéséhez, miszerint a gazdagabb országokban általában gyorsabban megy a nyájimmunitáshoz szerintük szükséges 70-85%-os oltási arány elérése, ami azt mutatja, hogy ugyan Európában lehet arra hivatkozni, hogy a közös beszerzés éppen azért van, hogy kevésbé tehetős országok átoltottságban ne maradjanak le, de ez egyáltalán nem érvényesül!

Az ábra szerint Európa körülbelül azonos szinten áll, hiszen jellemzően a 3,8%-os érték körül szóródik az oltottsági arány (±1-2 %pont), de ha jobban utánaszámolunk, akkor arra jutunk, hogy ha marad az ütem, akkor 2,5-3 év kell a WHO szerinti nyájimmunitást biztosító 70-85%-os oltottsági arány eléréséhez. Ha valakinek erről a Trabant-szocializmus jut eszébe, nem téved nagyot; az egyenlőség jegyében mindenkinek egyformán rossz…

Ez az ábra pedig azon közeli országokat mutatja, melyek nem részei az európai közös vakcina-beszerzéseknek:

Bár az adatok szórása nagy, de azt látjuk egy átlagot vonva, hogy ezekben az országokban a szükséges oltottsági arány eléréséhez mindössze 50-60 nap kell. Ez azért nem pontosan ugyanaz, mint amit az Európai Bizottság közös beszerzésére építő országoknál láttunk!

De mit is mondtott a Merkel-Macron páros? Nézzük:

„Mit mondanánk most, ha Franciaország és Németország jelenleg egymással versenyezne a vakcinákért? Ebből a járványból csak európaiként tudunk kilábalni.”

A példa azt mutatja, hogy nagyobb lenne a szórás – ez nem kérdés -, ugyanakkor sokkal jobb lenne az oltottsági arány. És ha az a baj, hogy drágább lenne az oltóanyag, ha verseny lenne a tagállamok között, az sem védi álláspontjukat, ugyanis az emberélet nem mérhető pénzben! De ha már itt tartunk, akkor azért nem nehéz matek, hogy milyen a gazdasági teljesítmény gazdaság karantén-körülmények között, és milyen, amikor nincs szükség korlátozó intézkedésekre, mert a járványt az oltottsági arány WHO által jelzett mértéke megfékezi.

Az Euler Hermes hitelbiztosító vizsgálata szerint negyedévente 320 milliárd dollár veszteséget okoz a világkereskedelemben a Covid-19 járvány, ebből csak az európai turizmus 53 milliárd dollár kiesést szenvedett el. Figyelem, ez csak a turizmusra vonatkozik, ami európai szinten „csak” a gazdasági kibocsátás mintegy 10%-át jelenti. Ha az európai gazdaság egészében csak 5% a kiesés, az azt jelenti, hogy negyedévente 530 milliárd (!!!) dollár az elszenvedett kár.

Ha ezzel szembe állítjuk a szükséges oltóanyag árát – még akkor is, ha jelentősen drágulna a tagországi versengés okán -, ez nagyságrendekkel haladja meg, így könnyen belátható, hogy a politikus-páros világlátása bizony minimum homályos…

Tegyük hozzá; a vakcina-gyártás üteme gyorsulni fog, egyre több kapacitás lép be a termelésbe, azok az országok pedig, akik most beelőzték a közös beszerzésben résztvevőkkel – mivel elérik a szükséges oltottsági arányt -, egyre kevesebb vakcinát igényelnek majd, és talán még Európában is képesek felvenni végre a tempót!

Ajánlott Cikkek