Hírek

Macron visszaszólt Varsónak, pedig az elnökválasztással kellene foglalkoznia…

Persze lehet, hogy éppen azért érezte, hogy vissza kell szólnia, mert április 10-én (azaz alig három nap múlva!) jön a nagy megmérettetés. És bizony nem áll olyan nagyon jól a szénája… De nézzük előbb, hogy mit mondott! A francia államfő “megalapozatlannak és botrányosnak” nevezte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az ukrajnai háború kapcsán folytatott telefonbeszélgetéseire vonatkozó bírálatát.

Borítóképen: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Emmanuel Macron francia elnök. Párizs. Versailles. (forrás: Kremlin.ru via commons.wikimedia.org, szerző: Пресс-служба Президента Российской Федерации. licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

Nem beszéltünk Morawiecki úrral, de bennünk is felvetődött a kérdés, hogy vajon miről is tárgyalhat Macron az orosz elnökkel, mert hogy a béke irányába egy lépés nem történt általa, az biztos, ahogy az is elég nyilvánvaló, hogy a francia vállalatok mintha kevésbé csipkednék magukat az orosz piaci kivonulással, mint más nyugati országok…

A lengyel miniszterelnök a Moszkvával szembeni visszafogott magatartásért bírálta hétfőn Olaf Scholz német kancellárt, és Emmanuel Macron francia elnököt. “Bűnözőkkel nem tárgyalunk, a bűnözőket le kell győzni” – mondta akkor. És feltett egy olyn kérdést, ami véleményünk szerint meglehetősen sarkos, ugyanakkor történelmietlen, de minden esetre elhangzott: „Vajon tárgyalnának-e Hitlerrel, Sztálinnal, Pol Pottal?”.

„Ezek a mondatok egyszerre megalapozatlanok és botrányosak, de nem lepnek meg, hiszen Morawiecki úr, aki egy szélsőjobboldali pártból jön, beavatkozik a francia politikai kampányba, miután többször is fogadta Marine Le Pent, akit támogat” – mondta vválaszában Macron.

Itt van egy-két kisebb probléma ám! Egyrészt kiderül a mondatból, hogy valójában „hazafelé” beszél, és ezeknek a mondatoknak semmi köze a lengyel kormányfő mondataihoz, Marine Le Penhez viszont annál inkább! A másik nagy baj ezzel nem más, mint hogy a nyugati országok, illetve az Európai Unió vezetése folyamatosan befolyásolja a kelet-európai választásokat… És van, amikor beletörik a bicskája, mint Magyarországon legutóbb!

A harmadik pedig az a vád, ami valójában egyáltalán nem vád, csak annyit bizonyít, hogy Macron a baloldal narratíváját alkalmazza: véleménye ugyanis rímel arra a baloldali mítoszra, hogy a jobboldali pártok nem tudnak együttműködni, hiszen miután nemzeti alapon gondolkodnak, értelemszerűen egymás ellen dolgoznak.

Azt persze azok, akik a nemzet fogalmát nem képesek, vagy nem akarják értelmezni, el sem tudják képzelni, hogy a nemzeti megközelítés nem a más nemzetek ellen, hanem az önnön nemzetért akar tenni – és tesz is!

Ehhez az egészhez csak annyit érdemes még hozzátenni, hogy ha most tartanák az első fordulót, a jelenlegi államfő az Ipsos közvélemény-kutató hétfőn közzétett felmérése szerint 27,5, míg Marine Le Pen 22 százalékot érne el, Macron a második fordulót a szavazatok 53 százalékával nyerné meg most, míg Marine Le Penre a választók 47 százaléka adná a voksát. Lépten-nyomon ezt olvashatjuk, ugyanakkor az már kevésbé kap nyilvánosságot, hogy;

A Harris Interactive mérése szerint Le Pen támogatottsága 48,5 százalék, Macronét pedig 51,5 százalékra mérte, ami már a hibahatáron belül van.

Ajánlott Cikkek