Hírek

Made in USA: Gerontokrácia

Nem az első a történelem során az Egyesült Államok, ahol a vezetők idősek, valamiért ez időnkként így alakul. Nem tudni pontosan miért, de tény, hogy a Szovjetunióban pártfőtitkárként halt meg Andropov és Csernyenko is, mielőtt Gorbacsov hatalomra került volna, a gerontokrácia közelmúltbeli példája Fidel Castro Kubában. A példák mind a világ ellenpólusát jelentették az Egyesült Államokkal szemben, de közös bennük a hanyatló társadalmi-, politikai környezet…

Borítóképen: Az Egyesült Államok korábbi alelnöke, Joe Biden beszélt támogatóival egy közösségi eseményen a Sun City MacDonald Ranch-en, Hendersonban, Nevadában – 2020 (forrás: Joe Biden via commons.wikimedia.org, szerző: Gage Skidmore, licenc: CC BY-SA 2.0) A kép illusztráció

Hogy miről jutott eszükbe ez a meglehetősen idegenül csengő szó? Nos, Joe Biden amerikai elnök azt mondta Barack Obamának, hogy 2024-ben indul az elnökválasztáson. Erről a The Hill című újság számolt be forrásaira hivatkozva.

Gerontokrácia

A görög geronto- = öreg és -krácia = hatalom képzők összetételéből: az öregekből álló politikai vezető réteg uralma. A történelem során már a törzsi társadalmakban megjelent. Az ókori államokban kialakult bölcsek tanácsa, szenátus stb. az idősek hatalmának megjelenési formái voltak.

Általános értelemben valamennyi bürokratikus államszervezet hajlik a gerontokráciára, mivel a potenciális hatalmi tényezők között ún. nomenklatúra alakul ki, azaz lehetséges jelöltek erősorrendje. A vezetői réteg mobilitásának hiánya vagy gyengesége gerontokráciára vezet.

„Biden részt akar venni a választásokon, és egyértelműen azt akarja, hogy mindenki tudjon róla” – mondta egyikük a lapnak.

A forrás szerint Biden marad a Demokrata Párt képviselője, akinek a legnagyobb esélye van Donald Trump volt amerikai elnök megválasztásának megnyerésére, ha őt a Republikánus Párt jelöli:

„Ő (Biden – a szerk.) úgy gondolja, hogy ő az egyetlen, aki legyőzheti Trumpot” – idézett az újság egy forrást, aki ismeri Biden és Obama beszélgetésének tartalmát.

A Fehér Ház nem kívánta kommentálni a beszélgetést, és Biden egyik tanácsadója azt mondta, hogy maga az elnök nyilvánosan kijelentette, hogy második ciklusra is indul.

Az újság azonban megjegyzi, hogy Biden újraválasztási terveit hátráltathatja az alacsony népszerűség és az életkor. Biden most 79 éves, és második ciklusa elején, ha megnyeri a 2024-es választást, 82 éves lesz.

Április 15-én a CNN arról számolt be, hogy Joe Biden népszerűségi mutatója rekordmélységre süllyedt. Négy szervezet által az elmúlt napokban közzétett közvélemény-kutatások általános elemzése szerint az amerikai elnök iránti bizalom szintje 41% volt. A yahoo!news pedig 33%-ról számolt be, ami Biden elődeinek mutatói között negatív rekordnak számít az elnökség azonos időszakára vonatkozóan.

Véleményünk szerint már most is véleményes Biden alkalmassága, de minden bizonnyal megvannak annak a szabályai, hogy ebben az esetben mi a teendő, ugyanakkor meg kell jegyeznünk, hogy egyelőre a félidős választás jön novemberben, és most úgy áll, hogy a demokratáknak Biden-nel ez élen nem sok esélye van…

Meglátjuk, mindenesetre Trump sem fiatal már a maga 75 évével, de láthatóan jobb karban van.

Ajánlott Cikkek