Épített örökség Magyarság Nagyjaink Tájak/korok Történelem Történelem Videók

Maga a történelem! Sárospatak

Többek között itt található a világ egyik legszebbjeként számon tartott könyvtár, az ország egyik legismertebb vára, valamint a város közvetlen közelében bújik meg hazánk különleges természeti csodája is.

Borítóképen: Nem csak a levegőből varázslatos!

Komoly történelme, gazdag múltja ma is az egyik legszebb hellyé teszik ezt a kellemes fekvésű várost. 1201-ben Imre királytól városi kiváltságokat kapott, 1429-ben Zsigmond királytól pedig szabad királyi városi rangot. 1531-ben itt jött létre a korabeli Magyarország legfontosabb oktatási intézménye, a Sárospataki Református Kollégium. 1968-ban nyilvánították várossá, neves történelmi emlékei miatt különösen kedvelt turistacélpont.

Könyvtár

A Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeinek Nagykönyvtára dísztermének bámulatos kialakításával ámulatba ejti a látogatókat. A tervező nem más, mint Pollack Mihály, a klasszicista építészet nagymestere.

A könyvtár dísztermének lenyűgöző szépségét az egyébként kitűnő kép sem tudja teljes valójában visszaadni

A könyvtár a kollégium létrehozása után nem sokkal már működött, gyűjteményében számos könyvritkaság található, többek között Lorántffy Zsuzsanna Bibliája, amit saját kezűleg látott el jegyzeteivel.

A Rákóczi-vár

1534 és 1542 között építtette Perényi Péter koronaőr, erdélyi vajda. A legrégebbi épületrész az ötszintes, úgynevezett Vörös-torony. Az épület több nemesi család tulajdonát képezte, akik mind alakítottak rajta valamennyit, fénykora a Rákócziak idejére esik.

Sub Rosa – a történelem kézzel tapintható

Lorántffy Zsuzsanna hozományaként a város Rákóczi-birtok lett, férjével, I. Rákóczi Györggyel kibővítették és megerősítették a várat, az úgynevezett Lorántffy-loggia az udvar ékessége. A 17. századi építkezések emléke a Sub Rosa erkély, amely nevét a boltozatának zárókövén található stilizált rózsáról kapta.

A hagyomány szerint ebben a kis szobában találkoztak a Wesselényi-féle főúri összeesküvés vezetői. A Sub Rosa jelentése a rózsa alatt, ami annyit tesz, titkos, titokban. A vár parkja alatt körülbelül 1 kilométer hosszú pince húzódik, ami a Tokaj-hegyalja legnagyobb ilyen létesítménye.

És ez csak egy apró betekintés volt, hiszen itt található a Református Kollégium, melynek diákjai (pataki diákok) a Rákóczi féle Szabadságharc aktív részesei voltak, itt található az Iskolakert, ami egy igazán pompás park, melyben a szoborpark mellett szerényen meghúzódik az ország talán első, kifejezetten erre a célra épített tornacsarnoka, és még folytathatnánk a sort, de ez egy rövid cikkbe egyszerűen nem fér bele.

Jobb időkben mindenkinek ajánljuk felkeresni ezt az igazán szerethető és vendégszerető várost! Ne feledjük, Sáráspatak az a történelmi város, ami összeköti Erdélyt és a Felvidéket, na meg Kárpátalját.

A városban emlékmű és egy róla elnevezett park is Wass Albertre emlékezik

Ajánlott Cikkek