Épített örökség Magyarság Nagyjaink Történelem

Magyar dal szólt a kolozsvári városháza tornyából Mátyás király születésének tiszteletére

Meglepetten kaphatták fel a fejüket azok, akik ma, 2022. február 23-án pontban reggel kilenckor, délben vagy délután háromkor haladtak el Kolozsvár polgármesteri hivatala előtt. A kincses város polgárai ugyanis megszokhatták, hogy minden nap három óránként (reggel 9-től este 9-ig) George Enescu Román Rapszódiája szólal meg a városháza tornyából – ezúttal azonban a Tambur, tambur, andandória refrénű közismert reneszánsz magyar táncdal melódiáját ismerhették fel.

borítókép : https://commons.wikimedia.org Kolozsvár, Mátyás király emlékmű Christo CC-BY-SA-4.0 Matthias Corvinus Statue, Kolozsvár Cluj-Napoca

A „műsorváltozás” oka, hogy ezen a napon ünnepeljük Mátyás király születésének 579. évfordulóját: a kolozsvári önkormányzat pedig így tiszteleg a város alighanem leghíresebb szülötte előtt.

A táncdalnak egyébként Ungareszka (ungaresca, ungarescha) a közkeletű címe. Jacob Paix 1583-ban kiadott orgonatabulatúrás gyűjteményében található, és Giorgio Mainerio egyik reneszánszkori szerzeményéből is ismerhetik a zenekedvelők.

foter.ro

Ajánlott Cikkek