Erdély Hírek Magyarság Tájak/korok Történelem Történelem Videók

Magyar ékszer: Máramaros

A nyugati őrvidékről korábban írtunk, így most egy nagy ugrással a keleti őrvidék területére kalauzoljuk el olvasóinkat. Újfent tisztáznunk kell, hogy pontosan mit is értünk Máramaros alatt, ugyanis létezik ma is olyan, hogy Máramaros megye (Județul Maramureș – jegyezzük meg, a román névnek aligha van valódi értelme…), de az épp csak köszönőviszonyban van a valamikori Máramaros vármegyével…

Borítóképen: Iza-völgy

Ma úgy tűnhet, hogy csak a mai Románia területén létezett a vármegye, de tudni kell, hogy valójában nagyobb területe volt a mai Ukrajnában, mint Romániában. Magyarország 1920-as határaival nem érintkezett, hiszen nyugatról Bereg, Ugocsa és Szatmár vármegyék határolták, de azok sem maradtak teljes egészében Magyarország területei…

Ezek után nyilvánvaló, hogy a vármegye központja Máramarossziget volt, Nagybánya – sőt Felsőbánya! – nem volt a vármegye része, míg Máramarosszigettől jóval nagyobb volt a kiterjedése északi irányban, mint délre.

Ez az etnikaileg igen színes területen élnek a románok, a ruszinok, zsidók, és még a városokban németek is, azonban az 1910-es adatok szerint a ruszinok voltak többségben, illetve ekkor már a görögkatolikusok alkották a népesség zömét.

Nem csoda, hogy – utólag… – a románok valamiféle eredetmondát kötöttek a területhez, sőt a pángermánizmus is felüti fejét időnként, de a vége mindig csak az, hogy a ruszinok – akiket még csak véletlenül sem szabad összekeverni az ukránokkal, mert a ’30-as években hűségesküt tettek a Szent Korona mellett, mondván, hogy mindig is hűek voltak és maradtak hozzá -, a magyarok hű szövetségesei uralták a területet, miután a ruszinok hosszú időn át települtek be a térségbe.

Félreértés ne essen nem sajnáljuk senkitől a történelmét, de az azért már zavaró, ha azt a magyarság kárára teszik. Mi ennyivel le is zárjuk a kérdést, a lényeg pedig az, hogy a Máramaros vármegye területén található, múltunk örökségét jelentő kulturális és épített emlékek a területet a mai napig Magyarországhoz kötik.

A tájról és másról beszéljen a videó:

Ajánlott Cikkek