Erdély Hírek

Magyar feliratokat mázoltak le Székelyföldön – elkapták az elkövetőt

A bákói férfi alapfokon hat hónap letöltendőt kapott, másodfokon felmentették.

Büntetlenül megúszta az ellene indított eljárást az a férfi, aki két évvel ezelőtt több székelyföldi település helységnévtábláján lemázolta a magyar feliratot – írja a Székelyhon.

A 30 éves bákói I. G. I. Hargita megyében, Székelyudvarhelyen, Máréfalván, Székelyszentléleken és Csíkszeredában, de a Maros megyei Hármasfaluban is fekete festékszóróval fújta le a táblákon a települések magyar nevét 2020 januárjában. A tettest térfigyelő kamerák felvételei segítségével azonosította a székelyudvarhelyi rendőrség, miután sikerült leolvasni autójának rendszámát.

A korábban külföldön is többszörösen büntetett, börtönviselt férfi

beismerte tettét, még a festékszóró sprayt is megtalálták nála.

Eljárás indult ellene és az Országos Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság (CNAIR) kárára elkövetett rongálással vádolták meg, a táblákat ugyanis a CNAIR-nak kellett leszerelnie és megtisztítania. Az ügyészség emellett diszkriminációra és gyűlöletre uszítás gyanújával is vizsgálatot indított ellene, ezt a vádat azonban utólag ejtették, így a vádiratban nem is szerepelt.

A vádlott ellen per indult és alapfokon hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Fellebbezett, az ügy pedig másodfokon a a Marosvásárhelyi Táblabírósághoz került. A pénteken hozott jogerős ítéletet szerint a férfit nem ítélik el, mert januárban a felek, vagyis a tettes és a CNAIR megegyezett, hogy mediátorhoz fordulnak és meg is állapodtak. A CNAIR visszavonta a keresetet, ennek nyomán pedig

a bíróság megszüntette az eljárást.

Így a táblamázoló megszabadult a börtönbüntetésről, csak az 500 lejes perköltséget kell megfizetnie. Az ítélet értelmében az elkobozott festékszóróját sem kapja vissza.

További részletekért kattintson a Székelyhonra.

Ajánlott Cikkek