Felvidék Hírek

Magyar Közösség Pártja: Készen állunk!

Tavaly augusztus 20-án a Magyar Közösség Pártja, a Híd és az Összefogás bejlentették, hogy a jövőben egységes párton belül kívánnak tevékenykedni. A Komáromban született nyilatkozat után az egyes pártok belső egyeztetéseket folytattak/folytatnak – most az MKP Országos Tanácsa pozsonyi ülésén született döntéssel megerősítették, hogy készen állnak a Szövetség – Magyarok, Nemzetiségek, Régiók pártban folytatni.

A tanácskozás utáni sajtótájékoztatón azonban nem csak erről volt szó, hanem más lényeges kérdésekre is választ kaphattunk, örömmel értesültünk, hogy a megbeszélés nem csak az egyesülésről, hanem már a további működésről isszólt. A készülő alapszabályt érintően is születtek döntések. Döntöttek róla, hogy;

A közös párt tárgyalási nyelve a magyar. Amennyiben más nemzeti közösségek – például a ruszinok – is részt vesznek a párt tárgyalásain, ők is anyanyelvüket használva tárgyalhatnak.

Fontos tehát, hogy a Szövetség nyitott más kisebbségek irányába is, hiszen a szlovák törvények, és azok napi gyakorlati alkalmazása hasonló módon hátrányosan érinti őket is. Persze nem feltétlen lesz a Szövetség tagja más nemzetiség képviselője, de az egyeztetés a kisebbségek között mindenképpen fontos lesz a jövőben (is).

Az Országos Tanács megállapodott abban is, hogy a Szövetség emblémáján a magyar trikolor is megjelenjen.

Ez is igen fontos, hiszen a közös párt kifejezetten a magyarság képviseletére jött létre, azzal együtt, hogy természetesen nem zárkózik el más kisebbségekkel való együttműködéstől. Talán mindennél fontosabb, hogy az MKP Országos Bizottsága a párt céljaival is foglalkozott. Elmondták, hogy;

A tömbmagyarságban élőknek a területi elvű, a szórványban élőknek pedig személyi elvű önkormányzatiság a cél.

A sajtótájékoztatón ezen felül elmondták még, hogy más ügyekben is hoztak döntéseket, de ezeket most még korai lenne megosztani a nyilvánossággal, mert ezek a témák egyeztetést igényelnek a két másik párttal.

Ajánlott Cikkek