Hírek

Magyar magántőkéből magyar fejlesztésű fegyvercsalád – Gestamen Arms

Az itt megjelenő cikk nem mai de szintén csak a Magyar fejlesztésekkel foglalkozó cikksorozatunk tagja, illetve annyi új információval szolgálhatunk, hogy az alant bemutatandő fegyvercsaládot szerkesztőségünk személyesen is megtekinteheti illetve a megfelelő engedéllyel rendelkező munkatársunk ki is próbálhatja március hónapban , amiről amennyiben engedélyt kapunk rá videót is fogunk készíteni.

A magyar haderőfejlesztés egyik mérföldkövének ígérkezik, amennyiben sikeresen megvalósul és ez a hazai kézifegyver gyártás újraindítása. Sokan vannak akik még emlékezhetnek a hazai FÉG (Fegyver- és Gázkészülékgyár) gyárra és annak történetére.

A részletekbe nem belemenve, hogy mit, hogyan és milyen formában gyártottak, annyit azonban megemlítve a céggel kapcsolatban, hogy a hosszú múltra tekintő FÉG 2004-ben eljutott oda, hogy megszüntette a kézifegyver gyártását és Gubacsi úti üzemét bezárta. Ugorva pár évet az időben, a hazai haderőfejlesztéssel kapcsolatos hírként jelent meg, hogy a cseh Česká zbrojovka fegyvergyártól a licensz megvásárlásra került. Ennek eredménye az lett, hogy a gyártás és összeszerelés jelenleg a HM Arzenál Kft. kiskunfélegyházi gyárában működik. A jelent elérve, 2021 augusztus végén bejelentésre került egy új hazai kézifegyver-család, mely teljes egészében magyar fejlesztésű és mindezt magántőkéből.

 

A kézifegyverek tekintetében úgymond nemzeti függetlenség elérése alapvető cél volt, nyilatkozta Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, a 2021-es kecskeméti repülőnapon. Az akkori sajtóeseményen kiderült, hogy már 2 évvel ezelőtt megbíztak egy magyar mérnök csapatot, hogy egy világszintű fegyver családot hozzanak létre. A Breakthrough gyakorlat során volt lehetőség megnézni a fotókon is látható fegyvereket, melyek még csak prototípusok, a tesztek során tapasztalt visszacsatolások alapján javítanak, korrigálnak majd azokon, a kiállított példányok viszont működőképesek.

További két évig tesztelések folynak, várhatóan 2023-24-re jut el oda a Gestamen Kutatás fejlesztés Zrt., hogy megkezdje a sorozatgyártást. A gyártó a Diana Vadász-Felnőttképző Szakképző Iskola és Kollégium helyén van bejelentve, a szakember gárda többsége is ebből az iskolából érkezett. További partnerek bevonásával, köztük a Neumann János Egyetem kutatásért felelős csapatával – akikkel együttműködési megállapodás kötettett – szeretnék a fegyvercsaládot fejleszteni. 

Mint Bozó Gábor, a részvénytársaság vezérigazgatója elmondta: két esztendővel ezelőtt kaptak felkérést egy teljesen magyar fejlesztésű kézi lőfegyvercsalád megalkotására. A csapat 2019 elején alakult meg és azóta is folyamatosan a fegyverek fejlesztésén dolgozik. Munkájuk eredménye – többek között – az a szabadalmi oltalmi bejegyzéssel rendelkező G9HSP maroklőfegyver, amely könnyű átszereléssel, néhány alkatrész cseréjével kakasos vagy ütőszeges elsütéssel is használható.

combatant.blog.hu

Ajánlott Cikkek