Magyarság Tájak/korok Történelem Világ

Magyar olaj: a “diszkrét közeledés” és az angol kormány

Még talán meg se száradt egy bizonyos, erős eufemizmussal békeszerződésnek nevezett dokumentumon a tinta, máris megindultak a gyarmatosító jellegű lépések a győztes hatalmak részéről…

Borítóképen: A Hungarian Oil Syndicate Ltd. által mélyített Budafapuszta I-es fúrás 1921-ben.

„A nemzetgyűlés mér december végén (1920-ról van szó! a szerk.) jóváhagyta azt az egyezményt, melyet az államkincstár nevében a pénzügyminiszter az D’Arcy Exploration Company-vel kötött, a dunántúli petróleummezők föltárása ügyében” – számolt be Az Est 1921 március 23.-i száma.

Hogyan? Mi lehet eben, ami a gyarmatosításra emlékeztet? Az országgyűlés megszavazta az együttműködést, mi ezzel a probléma? Így elsőre nem sok, hiszen – mint azt máskor is láthattuk –, az angolok minden nagyobb, hasonló jellegű beruházás esetén akkor is kérték a parlamenti hozzájárulást, ha az nem lett volna feltétlen kötelező honi törvényeink szerint. Meg volt ennek a jó oka… De nézzük tovább a történetet!

„Az angol társaság haladéktalanul hozzálátott a kutatáshoz Zalamegyében Letenye környékén és már az első hetek eredményét is oly kielégítőnek találta, hogy mint Londonból jelentik, a D’Arcy Exploration Company <…> hogy már meg is alapította lebonyolítására a magyar petróleumszindikátust The Hungarian Oil Syndicate Ltd címmel” – áll szintén a már idézett cikkben.

A Hungarian Oil Syndicate Limited-nek kiadott kutatási engedély

Nos, ha eddig nem lett volna semmi olyan, ami fel kellett, hogy keltse a gyanakvást a magyar vezetőkben, illetve azokban, akik szavaztak az együttműködésről, akkor a következő két idézet lerántja a leplet. Mindkettő a már idézett lapból való, de az első egy hitelesnek tekinthető információ, míg a második egy idézet egy angol bányászati szaklapból. Íme:

Anélkül, hogy a világ figyelmét felkeltette volna, Nagy-Britannia diszkrét közeledésével ismét jelentékeny mennyiségű jó petróleummezőt szerzett.

… a D’Arcy Exploration Company, amely mögött tulajdonképpen maga az angol kormány áll

A második idézet tehát nem a hazai újságíró véleménye vagy információja, hanem az Angliában irányadó Mining Journal című újságban került leírásra!

Tehát titokban, és „szerzett”, méghozzá diszkrét közeledéssel, és maga Nagy-Britannia. Ez kicsit olyan, mint amikor színes gyöngyöket adtak a „kereskedők” a szegény távol-keleti bennszülötteknek igazgyöngyökért cserébe…

Aztán a dolgok másképp alakultak, mert a világválság sok mindent felülírt…

„Az 1920-as évek második felében – amikor a D’Arcy Exploration Co. Ltd. beszüntette magyarországi működését – egész Közép-Európában csökkent az angol tőkeérdekeltségek aktivitása” – írta Külügyi Szemle 2005 évi 4. számában.

Aztán persze jöttek az amerikaiak, és az siker is lett, de aztán persze ez sem tartott örökké…:

Ajánlott Cikkek