Hírek Magyarok a világban Magyarság Nagyjaink Történelem Történelem Videók

Magyarok a nagyvilágban: Hollywoodi magyar egyveleg

A Magyarország 1930. évi március 1.-én megjelent száma részletesen beszámolót közölt arról, hogy a hollywoodi magyarok abban az időben éppen mivel foglalatoskodtak. Bőven volt kiről, és miről írni, ami arról árulkodik, hogy bizony nem túlzás, ha azt mondjuk Hoollywood-ot a magyarok tették álomgyárrá! Nézzük tehát, mit ír az újság!

Borítóképen: Lugosi Béla – 1931-ben a Univesal-nálkészül el híres Drakula filmje

Biró Lajos, aki huzamosabb ideig Hollywoodban tartózkodott, két évvel ezelőtt Berlinbe költözött, ahol az Universal európai művészeti igazgatója volt. Bíró nemrégiben elhagyta berlini pozícióját és rövid angliai tartózkodás után visszatért Hollywoodba és ismét leszerződött a Paramounthoz.

Magyarország, 1930. március (37. évfolyam, 50-73. szám)1930-03-01 / 50. szám (forrás: Arcanum)

Zilahii Lajosról az az értesítés jött, hogy két hétig tartózkodott mindössze Hollywoodban és máris visszatért Európába, miután a Tábornok szcenírozását befejezte és a film részleteit Lothar Mendel rendezővel megtárgyalta.

Vajda László egyik szövegkönyvét, amelynek végleges címe még ismeretes, elfogadta Lubitsch Ernő, aki a szcenáriumból hangosfilm-operettet készít.

Korda Mária, miután válóperét befejezte, visszatért Európába és útban van London felé, ahol két film főszerepét fogja játszani.

Kertész Mihály most fejezte be a Warnernél a Playboy című hangosfilmet, amelynek egyik főszerepét Lugosi Béla, a Nemzeti Színház volt tagja játssza. Lugosi Béla a film befejezése után a Metróhoz szerződött, ahol több film főszerepét fogja játszani, igen szép gázsi mellett. Lugosi Béla első szereplése a Metrónál A tizenharmadik szék című, Indiában játszódómisztikus film lesz. Partnerei Conrad Sagel és Leila Hyams.

Korda Zoltán bátyjánál, Korda Sándornál dolgozik a Foxnál. Korda Zoltán Hell’s Belles címmel filmlibrettót és filmszcenáriumot írt, amelynek cselekménye az Idegenlégióban játszódik le. A darabot Korda Sándor rendezi a Foxnál.

Talán még az is előfordulhatott, hogy nem minden hír ért el a szerkesztőséhez, de a fenti hírben említettek, valamint a velük kapcsolatban említett tevékenységek is arról árulkodnak, hogy Hollywood a magyarok nélkül nem lett volna az, amivé akkorra lett!

Ajánlott Cikkek