Hírek Vélemény Vélemény-cikkeink

„Magyarország az európai piaci árnál ötször olcsóbban vásárol orosz gázt”

Az igen! Persze tudjuk jól, hogy ez valószínűleg egy pillanatnyi helyzet, hiszen a hosszútávú gázszerződés minden bizonnyal egy (vagy több) képleten alapul, amiben biztosan vannak piaci tényezők is. Azt viszont pontosan megmutatja, hogy egy ilyen szerződés mennyire jó eszköz a hirtelen ársokkok kiszűrésére. És mint tudjuk, ez mind az eladó, mind a vevő szempontjából jó dolog.

Borítóképen: Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozója Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, 2016. február 17. (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Пресс-службы Президента Российской Федерации)

És ki állítja mindezt? Nem más, mint Vlagyimir Putyin az Orbán Viktorral folytatott tárgyalásai első, nyilvános része során. A hírt a TASzSz közölte, a RIA és az RT tudósításai is megerősítették, hogy egész Európában Magyarország vásárol a legolcsóbban orosz gázt.

A portfolio.hu szakértői szerint:

„A piaci árak az öt-hétszeresére emelkedtek az egy évvel korábbinak, és tudomásunk szerint az orosz gázszerződés szerint (jó)pár hónapos időbeli késleltetéssel szűrődik be a tényleges beszerzési költségbe az, ami előtte a holland TTF-tőzsdei árral történt.”

Igen ám, de ennek van egy árnyoldala is, hiszen amikor majd csökken az ár, ugyanez a késleltetés jelentkezik, csakhogy ezúttal úgy, hogy a hosszútávú szerződéses ár lesz a magasabb. Van ennek így értelme? Van bizony, azonnal be is mutatjuk, hogy miért!

Manapság a magas gázárat leginkább az okozza, hogy az elmúlt években alulfinanszírozott, így a fejlesztésekben erősen lemaradt gázkitermelők kapacitásaik felső határát feszegetik! Ebben Oroszország épp úgy benne van, mint az Egyesült Államok, és az európai árban természetesen az is nagy szerepet játszik, hogy a zöld átállás egy köztes lépcsőjeként Németország gázerőművi áramtermelése miatt jelentősen többet gázt fogyaszt, mint korábban.

Ma már ott tartunk, hogy kritikus szintre csökkent a németországi gáztárolók töltöttsége, az ilyenkor az egy hetes rendkívüli hideg átvészeléséhez szükséges 40% alá, 37%-ra…

Ennek oka pedig – többek között – az, hogy a gázkereskedők az egyre emelkedő árak mellett eleve alacsonyabb szinten vásároltak, és – bár erről folyamatos a vita! – az orosz gáz mennyisége sem elegendő. Nem megyünk bele, az oroszok azt mondják, szerződés szerint teljesítenek, Európa meg azt, hogy kevesebbet szállítanak, mint szoktak, és saját tárolókapacitásaikat sem használták ki úgy, mint máskor.

Az ok majdnem mindegy, attól a tény még tény marad; a magas árak még maradnak egy ideig, és megjelenhetnek Magyarországon is. De – miután a képlet alapján előre kiszámítható, hogy milyen árakkal kell kalkulálni! – erre legalább készülni lehet!

A magas kereslet egyik fő tényezőjét még nem említettük; a világgazdaság a járvány után relatív gyors tempóban jött vissza a korábbi szintekre, sőt mára már a válság előtti szinteken vagyunk, de most az okoz igen komoly problémát, hogy a növekedést megtöri a keresletnél rugalmatlanabb kitermelésből adódó gázhiány azzal, hogy jelentős inflációt generál a gazdaságban. Márpedig, ha az energiahordozók ára emelkedik, akkor mindennek emelkedik az ára!

Természetesen egy idő után megtörténik az igazodás, de addigra meg az lehet a probléma, hogy a rengeteg gazdasági stimulus rosszul hasznosul, a növekedés már leáll… És akkor kezdődik elölről minden! A kereslet és az ár csökken, a kitermelők meg elhanyagolják a beruházásokat, és ha mégis kialakulna egy növekedés, megint kevés lesz a gáz…

De nem Magyarországon! Helyesebben, Magyarországon is hasonlóak a folyamatok, mert megjelenik az infláció, hiszen kicsi, ámde nyitott gazdaságként, a közös piac tagjaiként nem tudjuk magunkat függetleníteni, ugyanakkor a vállalati nyereségeket, meg a lakossági pénztárcáját nem könnyítik ki annyira az energiára kiadott forintok – mint láttuk, egy ideig! Mert aztán megjelenik a magasabb ár valahol (az, hogy a fogyasztói árban, vagy a gázkereskedelmi cég veszteségében, nem mindegy!), viszont addigra a vállalatok megerősödnek, a fizetések emelkednek és kisebb problémát okoz a drágulás, hiszen a gazdasági növekedés nem állt le!

Bemutattuk tehát, hogy komoly jelentősége van annak az egy mondatnak, amit Putyin elnök mondott, ugyanakkor meg kell jegyezni még egy fontos dolgot; ha a gázkereskedő veszteségét kell az államnak valamilyen módon betömni, azt is mi, az állampolgárok fizetjük meg, ugyanakkor észre kell venni, hogy amikor az adónkból ilyen célokra költ a kormány, akkor szétteríti a terheket, és azok, akiknek magasabb a jövedelme – a több befizetett adón keresztül – nagyobb terhet is visznek el az egészből!

Ez pedig így világos, hogy a szegényebbeket segíti, és láthatóan sokkal jobb megoldás, mint a piaci áron történő beszerzés, illetve fogyasztói díjfizetés, még akkor is, ha azt egyedileg valamilyen módon igyekeznek kiegyenlíteni!

Ajánlott Cikkek