Hírek

Magyarország és további kilenc ország nyitott számlát az orosz gáz rubelben történő fizetésére

Magyarország kilenc másik országgal együtt már nyitott számlát egy orosz banknál, hogy a Moszkva által javasolt szabályok szerint fizesse a gázt. Ezt május 1-jén, vasárnap jelentette be Guiyash Gergely, a magyar miniszterelnök hivatalának vezetője a Rádió Kossuth adásában.

Borítóképen: Gulyás Gergely (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: – , licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Gulyás Gergely elmondta, hogy Magyarország eurószámlát nyitott, amelyen a gáz euróban kifejezett árát jóváírják, majd a bank (Gazprombank) rubelre váltja át. Más országok azonban, amelyek már megtették ugyanezt, nemigen beszélnek erről…

„Rajtunk kívül még kilenc ország csinálja ezt, de nem mondják, hogy ugyanezt teszik, egyszerűen azért, mert Európában a >>jó európainak lenni<< azt jelenti, hogy az ország vezetése nem beszél őszintén az emberekkel” – mondta Gulyás.

Emlékeztetett arra is, hogy az Európai Unió nem fogadott el olyan szankciókat, amelyek ellehetetlenítenék az orosz gáz rubelben történő fizetését, és ezt a kérdést csak az államok és a cégek közötti polgári jogi megállapodás szabályozza.

Hasonlóan nyilatkozott április 29-én sajtótájékoztatón Szijjártó Péter, a külügyminisztérium vezetője is. Elmondása szerint egyes, az Orosz Föderációból gázt importáló európai vállalatok beleegyeztek az Oroszország által javasolt fizetési rendszerbe, de nem beszélnek róla nyilvánosan.

Hát akkor elő a farbával, ki is az, aki nem vállalja be azt, amit pedig a gyakorlatban bőszen alkalmaz?

Ajánlott Cikkek