Hírek

Magyarország hajlandó rubelben fizetni az orosz gázért

A Magyar Kabinet képviselője elmondta, hogy az Orosz Föderáció gázdíjának fizetése nem minősül szankciósnak.

Kovács Zoltán , a Miniszteri Kabinet képviselője a CNN-nek adott interjújában azt mondta , hogy az orosz gáz rubelben történő fizetése nem lenne szankciósértés, hiszen Budapest és Moszkva kétoldalú szerződést kötött, és a fizetési deviza kérdése. ebben az összefüggésben ez technikai kérdés.

Újságíróknak adott interjújában rámutatott, hogy az Európai Uniónak még nincs közös gáz- és olajbeszerzése az európai országok számára. Magyarország szerinte továbbra is tartja magát az Oroszországgal kötött olaj- és gázszerződésekhez. „Szerintük technikai kérdés, hogy milyen pénznemben kell fizetni. Ez nem jelenti semmiféle szankciós politika megkerülését” – magyarázta, megjegyezve, hogy a magyar gazdaság és a magyar lakosság 85 százalékban függ az orosz gáztól.

Ursula von der Leyen , az Európai Bizottság elnöke április elején úgy értékelt , hogy ha Magyarország kész rubelben fizetni Oroszországnak a gázért.akkor az sérti a korlátozásokat , megszegi a szankciókat, megkerüli azokat az intézkedéseket, amelyeket Oroszország ellen vezettünk be” – hangsúlyozta.

Az Európai Bizottság vezetője megjegyezte, hogy tárgyal a magyar hatóságokkal. Hozzátette, hogy Európa soha nem volt olyan egységes, mint most. „Minden tagállamunk előtt az a kérdés, hogy én akarok-e az első, aki megtöri ezt az egységet? Szerintem nem” – értékelte Magyarország hajlandóságát rubelben fizetni Oroszországnak a gázért.

Korábban Szijjártó Péter , a Külügyminisztérium vezetője azt mondta , Magyarország elkezdte keresni az orosz gáz rubel segítségével történő fizetésének technikai módját. Március 23-án Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy az orosz gázért fizetett fizetéseket rubelre váltja át.

Ajánlott Cikkek