Hírek

Magyarország nem befogadó?

A fene meg tudja… Mondhatják mostanság Brüsszelben, ahol minden bizonnyal nem tudják hova tenni azt a tényt, hogy Magyarország határai nyitva állnak az ukrajnai háború menekültjei előtt. Persze most is eljátsszák a „van rajta sapka – nincs rajta sapka” csiki-csukiját, de olyan nagyon nem tudnak mit mondani mégsem… Nincs is nagy lelkesedés!

Borítóképen: Menekültek a Bécsi Nyugati pályaudvaron az európai migránsválság idején 2015-ben (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Bwag, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

2015. Willkommenskultur. Soha nem látott mértékű menekült-áradat lepi el Európát. Honnan jönnek? Az Arab tavasz országaiból (elsősorban Tunézia, Algéria, Jordánia, Jemen), a líbiai polgárháború elől menekülők is nagy részt tettek ki, de Afganisztánból is igen sokan útra keltek.

Az arab tavaszt nevezhetjük spontán éhséglázadásoknak is, vagy valami hasonlónak (azóta kiderült, hogy a demokrácia nem a részes országok „műfaja), de tehetünk egy olyan észrevételt is, hogy akkoriban indult a palaolaj forradalom, a kitermelés felfuttatásához pedig rengeteg pénzre volt szükség, ezek bevonzásához pedig az akkoriban az arab tavasz miatt 100 dollár fölé kerülő olajár nem jött rosszul…

Moammer Kadhafi diktátor hatalmának megdöntése is ekkoriban volt (őt kifejezetten a nyugati erők küldték a másvilágra…), ahogy a szíriai polgárháború is ekkor indult. Így, vagy úgy, de mindehhez a Nyugatnak igenis komoly köze volt! Afganisztánt már ne is említsük…

A lényeg tehát, hogy akkor is háborúk elől menekülők lepték el Európát. De mi az a különbeség, ami miatt a magyar kormány most másképp reagál? Ha most példásan jár el a Nyugat szemében is, akkor (helyesebben azóta) miért nem így történt?

Ennek igen sok oka van, de elsődlegesen jogi kérdéseket kell említenünk. Magyarország egyes határszakaszai – ahonnan a 2015-ös migráns-hullám érkezett – schengeni határ, ahol a határátlépés nem feltétlen megengedett mindenki számára. A határ már csak ilyen…

De ezt a jog pontosan szabályozza; annak érdekében, hogy eldönthető legyen, ki az, aki jogosult a menekült státuszra, és ki az, aki pedig nem, mindenekelőtt a személyazonosság igazolása szükséges. Nos, ez nem történt meg 2015-ben (és azóta is gyakorlat papírok nélkül megérkezni az Európa Unió jogi határához), így pedig Magyarország, illetve azon országok, ahol beléptek a menekültek, nem tudja felelősséggel megállapítani, hogy a határátlépők ténylegesen menekült-státuszúak, vagy sem, esetleg az Európai Unióra veszélyes elemek (terroristák, bűnözők stb…), vagy sem.

Márpedig felelősséggel nem engedhetők tovább azok, akiknek a személye nem tisztázott! Ezt törvények és szabályok rögzítik, nem pedig valamiféle szokásjog!

De 2015-ben mégis sokan jöttek – és mentek is… Miért? Mert Magyarország nem cél. Miért? Mert nem befogadó? Nem, nem azért! sokkal inkább azért, mert a menekültek nagy része egyszerűen csak nem élt jól hazájában, és ha már elindult, akkor a legnagyobb, vagy a legnagyobbnak vélt jólétet célozta meg! Ez pedig Nyugat-Európa, és Észak-Európa voltak – és maradtak is.

Lehet, hogy gazdasági menekültekről beszélünk? Akár… De ma mi a helyzet? Ma Ukrajnában senki és semmi nincs biztonságban, ezt pontosan tudjuk. Támadás bármikor érhet bármit és bárkit, hiszen a nagypontosságú támadóeszközö9k Ukrajna egész területén bevetésre kerülnek orosz részről.

Aki tehát Ukrajnából érkezik, minden bizonnyal menekült státuszú, különösebb vizsgálatot nem is kíván mindez, csupán a személyazonosság megállapítása a feladat. És most a határon – annak rendje és módja szerint! – ezek a papírok bemutatásra kerülnek!

Mert ez a szabály, ez a törvény, és ezt nem lehet megkerülni – legalábbis Magyarországon. Azon a Magyarországon, ami felelősséget érez aziránt, hogy aztán a bebocsáttatás után a schengeni határokon belül kik tartózkodnak – legalábbis azok tekintetében, akiket Magyarország engedett be!

És közben példaértékű a segítségnyújtás! De most meg az a baj, hogy nem adunk fegyvereket Ukrajnának, és nem engedünk át az országon fegyverszállítmányokat. Az fel sem merült, hogy éppen ezért segíthetünk igen sok menekülőn, mert úgy gondolják – és ez így is van! -, hogy ez a hozzáállás Magyarországot biztonságos hellyé teszi?

Magyarország befogadó. De Magyarország igazodik a törvényekhez és szabályokhoz, és természetesen fenntartja az ez európai jogot, hogy Európa (!!!) megválogathassa, hogy kit enged be! Márpedig bűnözőknek és terroristáknak biztosan nincs helye – és sajnos azoknak sem, akik nem tudják igazolni, hogy kik is ők valójában…

A végére csak egy apró megjegyzés; azzal, hogy Nyugaton egy teljesen más gyakorlatot vezettek be, Magyarország biztonságát is veszélyeztetik, hiszen az Unión belül (a schengeni övezeten belül) szabad a mozgás! Hát így…

Ajánlott Cikkek