Hírek Magyarság Történelem Videók

Magyarország: traktorgyártás újratöltve!

Nem titok, a magyar traktorgyártás valaha világhírű volt, de aztán – sok más iparághoz hasonlóan… – ez is leépült. Azon persze lehet vitatkozni, hogy vajon megéri, vagy sem a traktorokat itthon gyártani, de afelől kétség nem lehet, hogy ha van olyan vállalkozás, ami a traktorgyártást újraindítja, akkor lehet benne üzleti fantázia. Arról nem is beszélve, hogy a tudásbázis megvan, és az sem árt, ha itthon készülnek azok a gépek, amelyeket a magyar gazdák használnak.

Borítóképen: Renner 5044

Persze most még nincs szó óriási mennyiségekről, de a gépek készen vannak, és azok technikai paraméterei több ország figyelmét is felkeltették.

Talán észrevehető, hogy a gép koncepcióját tekintve igencsak hasonlít az egykor méltán világhírű   Dutra traktorokra, ugyanis négy azonos méretű kerékkel van ellátva, és feltűnő az igen előretolt motor okán kialakított orr is!

Véleményünk szerint ez nem másolás, hanem egy olyan koncepció továbbvitele, ami a magyar elme szüleménye, és ami már annak idején is további fejlesztésre lett volna méltó, de sajnos nem így történt… A múlton nem érdemes rágódni, de tanulni belőle már annál inkább, és ha vannak, akik látnak fantáziát a hazai traktorgyártásban, akkor az igenis támogatandó!

Az erőgépeket a MUMGÉP Kft. gyártja majd Mezőtúron. Szerbiába, Boszniába, Angolába és Kongóba, valamint a közép-ázsiai országokba is fognak járműveket kiszállítani. A Renner cég együttműködik a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE) – írja a Baon.

Dr. Renner Tamás elmondta:

Közép Ázsiában és a szubszaharai térségbe óriási az igény az ilyen típusú erőgépekre. Így nem tart attól, hogy nem fogják keresni őket. Ami pedig a friss híreket illeti: az év második felében mintegy 15 traktort szállítanak majd Bosznia-Hercegovinába.

Azok a piacok, amelyeket a Renner cég vezetője említett, nem jelentenek nagy piaci potenciált? Mi magunk ez nem tudjuk, de egy klasszikus külkereskedői „tanmesét” idézünk:

A külkereskedelmi vállalat kiküld Afrikába két piackutató, hogy kutassák ki, milyen piaca lehet a lábbeliknek arrafelé. Visszatérésük után a piackutatók beszámolnak tapasztalataikról.

Egyikük azt mondja: Semmi kereslet nem lehet lábbalikre, hiszen Afrikában senki nem hord cipőt!

Másikuk így fogalmaz: Óriási a piac, hiszen Afrikában mindenki mezítláb jár!

Az majd eldől, hogy a traktorok esetében melyik meglátás érvényesül majd, most elég annyi, hogy a gépek készen állnak, sorozatgyártásra készek, és ami talán még fontosabb, hogy továbbra is folyamatosak a fejlesztések, hiszen a különböző területeken más és más igényeket támasztanak a traktorokkal szemben, és persze a technika, a technológia fejlődik, nem is beszélve a környezetvédelmi elvárások szigorodásáról!

Ajánlott Cikkek