Hírek Magyarság Nagyjaink Történelem

Magyarországon őrizhetik Attila méregpoharát, amivel megölték a hun királyt

Attila hun király az ókor egyik utolsó nagy történelmi alakja volt. A népével Ázsiából indulva hatalmas területeket hódított meg, és rettegésben tartotta a fél Római Birodalmat. A magyar krónikák az ősünknek tartják őt, és még az is elképzelhető, hogy valahol a Kárpát-medencében van a végső nyughelye.

Borítóképen: Hunok harcban az alánokkal, 1870-es évek metszete Johann Nepomuk Geiger (1805-1880) rajza alapján (forrás: wikimedia, szerző: Maxim, licenc: közkincs) A kép illusztráció

Az uralkodó méltatlan körülmények közt halt meg, 453-ban a hagyomány szerint a nászéjszakáján kapott orrvérzést, amibe belefulladt részeg kábulatában. De az is elképzelhető, hogy új felesége, a germán Ildikó (Krimhilda) ölte meg méreg segítségével.

Ezt a teóriát erősíti meg az a feltételezés, amelyet a magyar rovásírás-leletek megfejtéseivel foglalkozó oldalon olvashatunk. Ezek szerint Attila valóban gyilkosság áldozata lett, sőt a méregpoharat – amely a vesztét okozta – éppen Magyarországon őrzik.

Az elmélet tudományosan nincs megerősítve, mégis érdemes beszélni róla. Még az író Móra Ferenc volt a szegedi múzeum igazgatója, amikor Röszke határában, Nagyszéksóson értékes hun leletek kerültek elő. Állítólag annyi, hogy a megtalálók csak talicskával tudták elszállítani a lelőhelynek számító szőlőből.

A fellelt tárgyak között szerepelt az állítólagos méregpohár, amelyen hun rovásírás olvasható, de az magyarul is érthető.

A Magyar Nemzeti Múzeum által áldozati csészének nevezett edényen bizonyos feltevések szerint a következőket olvashatjuk (jobbról balra haladva, csak a mássalhangzókat jelölve, a magánhangzókat kiegészítve):

„eSEL ELI MeG uNKaR TiTáNT SZT RóMAI LáN”

Aminek nyilvánvalóan az lenne az értelme, hogy „Ezzel öli meg Ungar (Hungarok) Titánt (Titánját) Szt (szent?) római lány.” Ha mindez igaz, akkor a legkorábbi nyelvemlékünknek tartott Halotti beszédet 750 évvel megelőző magyar szöveget olvashatunk, ám a tudományos világ ezt a teóriát nem tartja elfogadottnak. Pedig ebből következne az is, hogy Attila elveszett sírját talán a nagyszéksósi szőlőben kellene keresni, ahonnan az aranyleletek előkerültek.

Képek a pohárról ITT!

forrás: promotions.hu

Ajánlott Cikkek