Hírek

Majd megint tessék beszólni!

Kéretik nem elfelejteni; az összes román párt szóljon be, mert Európa legnagyobb krumplifeldolgozója épül Székelyföldön – magyar pénzből! Bár már 2021. februárjában elkészítette a Burgonyatermesztők Országos Szövetsége, amit át is adott a mezőgazdasági miniszternek, nem kaptunk hírt, hogy az abban foglaltak a megvalósulás felé haladnának…

A román gazdasági csoda ott tart, hogy importra szorul krumpliból, mert megváltoztak a vásárlói szokások. Míg korábban egész évre, egyszerre nagyobb mennyiséget vettek meg a családok, ma csak az éppen szükséges 1-2 kilót vásárolják meg. Miért hat ez rombolóan a termelésre? Mert nincs hol tárolni a krumplit, így az megrohad, és persze nem lehet eladni értelmes áron akkor, amikor beérik a termés, és mindenki egyszerre adja el a megtermelt krumplit/pityókát!

A probléma nem ma keletkezett, a fogyasztói szokások nem az egyik napról a másikra alakultak át, de – mint sok más területen… – a krumplitermesztésben sincs stratégia. Nem újdonság, egy ország, ahol a kormányok úgy jönnek-mennek, mintha csak átmeneti vendégek lennének a kormányzati irodákban, nem csoda! Most pedig majd előveszik a „magyar kártyát”, mert ha ők nem tesznek semmit, akkor majd a magyarok.  Igen, azok a magyarok, akik a mai határok mindkét oldalán továbbra is gondolkodó emberek.

Nem véletlen, hogy az előbb említett, a „A burgonya országos stratégiai terve” névre hallgató stratégia Székelyföldön született meg, és az sem véletlen, hogy most 90 millió eurós (csaknem 32,5 milliárd forintos) magyar befektetésből épül egy krumplifeldolgozó a hargitai Gyergyóremetén!

Románia egész területén 2013-ról 2019-re megfeleződött a burgonyával beültetett területek nagysága (ma mindössze kb. 27.000 hektár). Legalábbis ennyi részesül uniós területalapú támogatásban, további cca. 150.000 hektár háztáji… A csökkenés a fent említett tárolási problémán, illetve elaprózottságon túl arra is visszavezethető, hogy nincsenek feldolgozók sem igazán, akik már késztermékként kínálhatják a krumpliból készült termékeiket.

A beruházással érintett Háromszék és Hargita megyében 12, illetve 7 ezer hektáron terem pityóka, de a termelés itt is nagyon elaprózott, ugyanakkor a beruházó a gazdákkal már most leszerződik a 2022 tavaszán megkezdődő építkezések előtt! A gyárak vetőburgonyát is biztosítanak a termeléshez, majd az elért eredmények alapján választják ki azt a négy-öt fajtát, amellyel dolgozni fognak.

A két megye összesen 19.000 hektárjából 3.000 hektár termését, évi 66.000 tonna pityókát dolgoznak majd fel a Gyergyóremetén létesülő hasábburgonya-, valamint burgonyapehely-készítő üzemben. A hasábburgonya-üzem évi 27 ezer tonna terméket állít majd elő 54 ezer tonna alapanyagból, a pehely 12 ezer tonna krumpliból készül. És most jön az, amit a román gazdasági csoda istenítői már nem is értenek…

A jó minőség és a folyamatos ellátás biztosítása érdekében létesítik a tárolókat Remetén, Alfaluban és Szováta mellett. Az egységek végül egyenként 15 ezer tonna krumpli tárolására lesznek alkalmasak.

Nos, most majd megint lehet jönni a nacionalista dumával (a román pártok hangzatos neveiktől függetlenül mind nacionalisták), meg persze irigykedni, mert ezúttal nem csak a pityóka termesztése, annak nyeresége, hanem a feldolgozott terméken megtermelt nyereség is Székelyföldön marad!

Ui.:

És persze majd tessék megnézni, hogyan alakul Dâmbovița megye krumplitermesztése, ahol az égadta egy világon semmilyen fejlesztés nem történik… Ja, és kéretik azokat a gazdasági újságírókat, akik soha nem lépték még át Budapest határát, hogy említsék meg a beruházás kapcsán; Románia ebben is jobban teljesít! Ja, nem…

Ajánlott Cikkek